După 25 de ani, filmul „Şi va fi…” s-a întors acasă (VIDEO)

După 25 de ani, filmul „Şi va fi…” s-a întors acasă (VIDEO)

În seara zilei de ieri, 7 februarie, la Chişinău a avut loc premiera unicului film artistic din Moldova care, cu 25 de ani în urmă, a fost nominalizat la Cannes, dar despre care Moldova nu ştie aproape nimic.


Şi asta pentru că, în urma mai multor incidente neplăcute, filmul a dispărut, iar singura copie a fost păstrată în arhiva Franţei, care, împreună cu CNC Franţa, a restaurat-o şi recent a repatriat-o în Republica Moldova, relatează Noi.md.


Pelicula se numeşte „Şi va fi…” şi este creaţia directorului Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Valeriu Jereghi, care spune că filmul e aproape fără cuvinte, iar în centrul atenţiei sînt un copil, o femeie şi o vacă, care, după o posibilă apocalipsă, încep viaţa de la început.


„Din cele 19 filme ale mele, acesta este cel mai neordinar, fiind şi un film foarte important. În 1991, cînd lucram la acest film, la întrebările jurnaliştilor despre ceea ce simt eu, am răspuns că am un sentiment că ceva o să se întîmple în lumea asta, şi imediat au început problemele în Transnistria, distrugerea Uniunii Sovietice şi altele”, a mărturisit Valeriu Jereghi.


În cadrul evenimentului de aseară, ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, i-a înmînat oficial lui Valeriu Jereghi filmul în formă digitalizată, mărturisind că astfel de pelicule trebuie să fie protejate şi apreciate de poporul moldovenesc.


„Aceste bunuri nu pot fi considerate ca simple bunuri care pot fi obiectul negocierilor comerciale, ci trebuie să beneficieze de protecţie, în special din partea autorităţilor publice. Franţa a susţinut dintotdeauna ideea creării Centrului Naţional al Cinematografiei în RM, bazat pe modelul francez”, a declarat Pascal Le Deunff.


De menţionat că filmul ”Şi va fi…” a avut trei proiecţii oficiale: la Costineşti în 1992, unde a luat Marele Premiu, la Casa Cineaştilor din Bucureşti în 1992, la Cannes, secţiunea Un Certain Regard, în 1993.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load