COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Dumbrăveanu: Sînt teste pentru determinarea COVID-19 pentru o lună și jumătate

Dumbrăveanu: Sînt teste pentru determinarea COVID-19 pentru o lună și jumătate

Moldova deține teste pentru determinarea prezenței noului tip de coronavirus pentru o lună și jumătate. Sunt disponibile peste 40 de mii de teste, dar și teste din donațiile agenților economici, șapte mii de teste donate de Rusia și teste care urmează să fie livrate dintr-o achiziție a Fondului Global.

Declarația a fost făcută de Viorica Dumbrăveanu, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit ministrei, acum se realizează achiziția publică a circa 100 de mii de teste pe platforma unui proiect implementat de minister și Banca Mondială. Achiziția se află la etapa de analiză a ofertelor. În acest sens, spune ministra, este importantă calitatea, termenul de livrare și termenul de folosire a testelor așa ca acestea să fie valabile și pentru perioada de toamnă-iarnă, transmite ipn.md.

La același subiect, Viorica Dumbrăveanu a precizat că testele care se fac în cadrul instituțiilor medicale spitalicești sau dacă probele sunt prelevate de echipele mobile de la persoanele care se tratează la domiciliu, sunt gratuite. În general, costul unui test este de circa 20 de dolari, iar dacă se includ și costurile de personal acesta se ridică la 700 de lei. Ministra spune că tariful pentru testare a fost determinat și va fi aprobat săptămâna viitoare de Guvern.

În altă ordine de idei, ministra sănătății a spus că săptămâna curentă, după cum menționează specialiștii epidemiologi, va fi una critică, cu număr critic de cazuri înregistrate de COVID-19. Numărul de cazuri crește pentru că a crescut intensitatea testării, au fost reluate unele activități ale bugetarilor sau au fost relaxate unele restricții. „Această cifră se va menține în funcție de responsabilitatea individuală și colectivă”.

Cel de-al doilea val de îmbolnăviri, după cum menționează specialiștii OMS va fi în toamnă. „Nu trebuie să așteptăm valul doi sau schimbarea situației epidemiologice. Noi suntem actualmente în regim de alertă pentru a face față situației actuale, dar și pentru a pregăti sistemul de urgență în situația în care vor exista urgențe în sănătate, nu doar ce ține de infecția COVID-19. Al doilea val presupune lecții învățate, priorități determinate și acțiuni concrete, dar hotărâte”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

În altă ordine de idei, ministra a spus că semnalele că unii medici nu au primit susținerea unică de 16 mii nu ține de lipsa mijloacelor financiare, ci de cauze tehnice, precum neindicarea anumitor date complete și veridice privind beneficiarii acestor sume de către cei care sunt responsabili de acest lucru. „Sînt deficiențe care vin de la etapa procesării datelor primare”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load