COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Două universități din țară își încetează activitate: Acestea vor fuziona cu USM

Două universități din țară își încetează activitate: Acestea vor fuziona cu USM

Institutul de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” vor fi absorbite de Universitatea de Stat din Moldova.

Rectorii celor două instituții de învățămînt superior, Valentin Beniuc și Aurelia Hanganu, au fost informați astăzi despre asta de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Igor Șarov, scrie ziarulnational.md.

Potrivit ministrului Șarov, în condițiile existenței în R. Moldova a unui număr mare de instituții publice de învățămînt superior raportat la numărul în descreștere a studenților, MECC a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice, cu scopul de a eficientiza cheltuielile publice și de a crește calitatea studiilor.

Decizia a fost luată urmare a analizei activității celor 18 instituții publice de învățămînt superior, care în majoritatea cazurilor au la activ administrații și infrastructuri statice,neadaptate numărului de candidați la studii.


Avînd la bază „Raportul de raționalizare a cheltuielilor în învățămîntul profesional tehnic și superior” susținut de expertiza Fondului Monetar Internațional, MECC va implementa în următoarea perioadă unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățămînt superior și anume:

-Fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățămînt superior cu un număr mic de studenți și aceleași programe;

-Modificarea mecanismelor de finanțare a învățămîntului superior;

-Consolidarea universităților regionale: în Nordul și Sudul R. Moldova, transformînd aceste instituții de învățămînt superior în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde avem Zone economice libere;

- Evaluareaexternă în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat pentru a asigura activitatea pe piața educațională a instituțiilor de învățămînt superior cu programe de studii superioare de calitate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load