Domnica Manole comentează excluderea sa din cursa pentru două fotolii la CC

Domnica Manole comentează excluderea sa din cursa pentru două fotolii la CC

Fosta magistrată Domnica Manole, care a fost exclusă de Guvern din concursul pentru cele două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională, spune că nu a primit nicio explicație. Potrivit acesteia, o explicație ar putea fi formulată însă „în baza spiritelor adunate din spațiul public”.


„Aceasta reiese din faptul că unii membri ai Comisiei pentru desfășurarea concursului la Guvern, ieri, chemau cetățeni să scoată ”schelete din dulapul meu”. Se pare că nu aveau temei legal în baza CV-lui meu pentru a mă exclude, dar aveau nevoie să atragă o umbră negativă asupra reputației mele, iar în acest temei să explice excluderea din concurs. Probabil, astfel, le-ar fi fost mai ușor să-și îndeplinească rolul pe care îl are această Comisie. Deși credeam ferm că, concursul se va baza pe principii de legalitate, echitate, egalitate de șanse și transparență”, se arată într-o reacție publică a ex-judecătoarei Manole.


Domnica Manole, care s-a înscris în toate cele trei concursuri anunțate de autorități pentru fotoliile de judecător la CC (Guvern, Parlament și Consiliul Superior al Magistraturii), nu a trecut ieri etapa interviului la competiția organziată de Parlament, Comisia juridică, numiri și imunități desemnînd cîștigători pe fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu și actualul secretar de stat de la același minister Nicolae Eșanu.


„Legea nu îmi interzice să aplic la toate trei concursuri, iar necunoscînd exhaustiv regulile și criteriile de selecție, era aproape imposibil să mă focusez pe o singură alegere. sînt convinsă, cu aceasta s-au confruntat toți contracandidații. Respectiv, pentru a nu omite termenele, am aplicat la concurs în toate trei locuri”, și-a explicat aceasta decizia de a se înscrie în toate trei competiții și a declarat că respectă decizia Parlamentului de a-i alege pe Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu.


Aceasta spune că are „tot dreptul moral” să pună la îndoială concursurile care au loc dacă îi este îngrădit dreptul de a accede în funcția de judecător constituțional pe motivul eliberării sale din funcția de judecător și dacă sînt invocate hotărîrile pronunțate de către CEDO în privința dosarelor pe care le-a examinat.


Deși la baza admiterii candidaților la concurs ar trebui să stea aceleași criterii de selecție, Guvernul și Parlamentul au avut opinii diferite cu referire la candidații Domnica Manole și Nina Arabadji la etapa dosarelor. Respectiv, Comisia de concurs de la Guvern le-a exclus din competiție pe cele două pretendente, după ce a analizat dosarele candidaților înscriși în concurs, pe cînd Parlamentul le-a aprobat dosarele și le-a admis la etapa interviului.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load