Doliu în cultura națională, a decedat un poet renumit

Doliu în cultura națională, a decedat un poet renumit

Pe data de 22 februarie 2018 a plecat în lumea celor drepți poetul și traducătorul Igor Crețu.

S-a născut la 21 martie 1922, în satul Vladimirovca, Cahul în familia intelectualilor Vera și Constantin Creţu. Tatăl său a fost de trei ori senator în Parlamentul României. Însuși Igor Crețu a fost ofiţer în Armata română, dar nu a participat la operațiunile militare. A făcut studii la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chișinău (1945-1951), avîndu-i colegi pe Ion Osadcenco, Baca Deleanu, Alexei Marinat. Apoi a studiat la Institutul de Literatură „Maxim Gorki" din Moscova (1957-1958). A fost redactor la revista „Nistru" şi consultant la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

A vorbi despre Igor Crețu înseamnă a deschide pagini pilduitoare din cultura noastră literară. Igor Crețu a fost poet prin vocație, dar care s-a aplecat mai ales asupra traducerii și valorificării tezaurului culturii universale. Munca de creaţie, înfăptuită de către Igor Creţu este una titanică. Prin efortul său asiduu au devenit un bun spiritual pentru masele largi de moldoveni cărţi nemuritoare, ca: „Suflete moarte" de N. Gogol, „Copilăria" de M. Gorki, „Donul liniştit" de M. Şolohov, „În ajun" de I. Turghenev, „Voinicul în piele de tigru" de Ş. Rustaveli. Traducerile din Shakespeare, Byron, Burns, Baudelaire, din folclorul găgăuz şi încă multe alte tălmăciri măiestre au ieșit de sub pana maestrului Igor Crețu. Traducerile sale se impun printr-un înalt profesionalism, prin stil elevat şi forţă de recreare artistică.

Nu poate fi trecut cu vederea rolul pe care l-a avut Igor Crețu în formarea literară a tinerilor scriitori Ion DruţăIacob BurghiuSpiridon VangheliVasile Vasilache, dar şi a poeţilor C. CondreaGrigore VieruDumitru Matcovschi, care adesea îi treceau pragul lăsîndu-i manuscrisele, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load