Doi nou-născuți aflați între viață și moarte, salvați de cardiochirurgi

Doi nou-născuți aflați între viață și moarte, salvați de cardiochirurgi

Doi nou-născuți care se zbăteau între viață și moarte au fost salvați de către medicii din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Micuții au fost diagnosticați cu arc aortic întrerupt și, respectiv, cu tumoare mediastinală, boli întîlnite rar în Republica Moldova.


Operațiile au decurs cu succes, iar săptămîna trecută micuții au fost transferați din Secția terapie intensivă malformații cardiace congenitale a SCR în Secția chirurgia nou-născuți din cadrul Institutului Mamei și Copilului, se arată într-un comunicat al Spitalului.


Operațiile au fost dificile și complexe. În ambele cazuri au operat cardiochirurgii Oleg Repin, Liviu Maniuc, Eduard Cheptănaru, Nicolae Șciuca. „În astfel de cazuri, dacă copiii nu sînt operați în primele zile de viață, consecințele pot fi fatale. Ambele echipe de doctori, asistente, anesteziologi au depus eforturi pentru ca intervențiile chirurgicale să aibă un rezultat pozitiv”, a declarat șefa Secției de terapie intensivă cardiochirurgicală pentru copii, Vera Dogotari.


Mama bebelușului care avea arc aortic întrerupt povestește că ea a aflat despre boala fiicei sale încă în perioada cînd era însărcinată: „Fiica mea a fost operată la a opta zi după naștere. Știam din timpul sarcinii despre diagnosticul ei. Am aflat din mediul on-line că și la noi în țară se efectuează astfel de operații dificile. Apoi am discutat cu medicul și mi-a confirmat acest lucru. Am vorbit cu doctorii, știam că riscul este foarte mare, dar medicii mi-au spus că vor face tot posibilul ca să-mi salveze fetița.”


Al doilea copil, un băiat, a suferit o intervenție chirurgicală la a doua zi după naștere. Potrivit chirurgului operator, Liviu Maniuc, acesta a avut tumoare mediastinală, care comprima inima și făcea insuficiența cardiacă în care era implicată și aorta. Aceasta a fost depistată postnatal. Cardiochirurgii au înlăturat tumoarea. Perioada de recuperare, la fel, a durat peste 3 săptămîni și a fost una dificilă.
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load