TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon: O companie internațională se va ocupa cu recuperarea banilor scoși din țară în urma furtului miliardului

Dodon: O companie internațională se va ocupa cu recuperarea banilor scoși din țară în urma furtului miliardului

De recuperarea banilor furați din sistemul bancar moldovenesc și scoși în afara hotarelor Republicii Moldova se va ocupa o companie internațională, selectată în baza unui concurs.


Declarația îi aparține șefului statului, după ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Potrivit lui Igor Dodon, decizia a fost luată chiar la CSS, transmite NOI.md cu referire la cotidianul.md.


„Prin decizia de astăzi a CSS am solicitat organelor abilitate în regim de urgență să examineze posibilitatea anunțării unnui concurs pentru selectarea unui partener internțaional care se va ocupa cu recuperarea banilor din exterior. Aceasta este practica internațională și recomandarea Fondului Monetar Internațional. E un lucru foarte important care a fost pus astăzi în discuție și s-a luat o decizie”, a declarat Dodon.


Cîți bani din furtul miliardului au fost întorși


„Pînă la această etapă, s-a reușit rambursarea de la lichidarea băncilor a sumei de 2,4 miliarde de lei și este pus arest-sechestru pe active de 1,2 miliarde de lei”, a declarat Dodon, precizînd că este vorba de recuperări pe intern realizate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale și Centrul Național Anticorupție.


Cît despre banii și bunurile aflate în afara Republicii Moldova, Igor Dodon constată că „practic nu s-a întreprins nico acțiune pentru recuperarea acetora”.


„Pe extern – pentru că banii au plecat în afara țării – pînă la această etapă practic nu s-a făcut nimic. Au fost făcute cîteva încercări, cîteva adresări, dar în realitate partea mare a banilor furați se află în afara țării”, a spus președintele, adăugînd că pe cazul „furtului secolului” au fost deschise zeci de dosare penale, iar unele persoane sînt date în căutare internațională.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load