Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Dodon a comentat scandalul din domeniul justiției privind demiterea membrilor CSM

30 sep. 2019,, 15:10   Societate
4746 1

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat scandalul din domeniul justiției privind demiterea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de către adunarea generală a judecătorilor.

Șeful statului a declarat acest lucru într-un interviu pentru Tribuna.md, transmite Noi.md.

Primul ministru, Maia Sandu a declarat că nu recunoaște ședința care a avut loc pentru demiterea membrilor CSM. Președintele a fost întrebat: „Există riscul să ne confruntăm cu o criză de proporții în sistemul judecătoresc?”

El a menționat că situația pare să fie destul de serioasă și ar fi corect să nu facem abuz de calificative în descrierea acesteia.

„Nici Președintele țării, nici primul ministru sau președintele Parlamentului nu pot da la această etapă un calificativ obiectiv legat de ceea ce se întâmplă, fără a risca să se poziționeze de o parte sau alta. Ori eu cred că la acesta etapă este foarte periculos ca noi să intervenim părtinitor în această dezbatere a judecătorilor, care capătă forma unui conflict. Cu ce vom fi noi mai buni ca cei pe care i-am scos de la guvernare în luna iunie dacă vom începe prin aceleași instrumente să intervenim în sistemul justiției sau procuraturii? Să ne gândim și la cât de afectată va fi securitatea socială a statului în cazul când se produce o dezbinare în sistemul judecătoresc”, a spus șeful statului.


”Am cerut echipei mele o analiză mai amplă pe acest subiect, vreau să înțeleg corect toate aspectele care au dus la aceasta situație, posibil voi avea şi discuții cu ambele părţi, după care să pot veni cu eventuale propuneri care să ducă la detensionarea situației din sistem judecătoresc. Sistemul judecătoresc are nevoie de reforme profunde, sînt suficienți oameni integri în acest sistem care își doresc aceste reforme şi le pot susține, însă este nevoie să se dialogheze cu ei, să li se respecte dreptul la opinie, să le fie ascultate şi analizate propunerile”, a declarat președintele țării.

Putrivit lui, rolul șefului statului, al Primului ministru şi al Președintelui Parlamentului trebuie să fie acela de a sprijini aceste reforme şi implementarea lor într-un mediu de lucru cât mai corect, cât mai apropiat de un consens, de o soluție amiabilă, care să garanteze respectarea independenţei sistemului judecătoresc.

”Dacă nu vom da dovadă de echidistanţă şi ne vom poziționa de o parte sau alta, riscăm să fim noi cei care în realitate politizăm justiția, în loc să o depolitizăm.

Eu, în calitate de Președinte, împreună cu colegii din majoritatea parlamentară, sîntem ferm hotărîţi să avansam cu reforma justiției și a procuraturii. Vom organiza o evaluare obiectivă și detaliată a procurorilor și judecătorilor. Cei care au fost implicați în fărădelegile din ultimii ani, nu vor putea să-și justifice averile agonisite cu salariile de bugetari, nu corespund criteriilor de profesionalism… vor fi nevoiți să plece din sistem.

Consider că această criză e un alt test greu pe care va trebui să-l trecem cu bine și suntem obligați să-l trecem, pentru că e mult de lucru și avem nevoie de concentrarea tuturor forțelor, a tuturor pârghiilor statului de drept asupra cauzei noastre prioritare, cea de modernizare a Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?