COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Dodon: 14 hotărîri ale CC, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme

Dodon: 14 hotărîri ale CC, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme

Instituția prezidențială este deschisă pentru dialog cu grupul de inițiativă, format din foști judecători constituționali şi savanți notorii în domeniul dreptului.

Întru-un mesaj publicat de șeful statului, Igor Dodon, Președinția va delega la conferința respectiva doi juriști cu experiență̆, care vor prezenta argumentele și punctul de vedere al instituției asupra practicii jurisdicției constituționale.

„În opinia noastră, circa 14 hotărîri ale Curții Constituționale, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme. Curtea Constituțională, prin deciziile sale, deseori și-a permis ilegal să modifice textul Constituției - situație nemaiîntîlnită în practica internațională. Precedentul suspendării temporare a Președintelui de către Curtea Constituțională, contrar prevederilor constituționale, hotărîrile ilegale ale Curții în interesul uzurpatorilor puterii de stat din iunie 2019 au dezonorat țara în fața comunității internaționale și au fost ulterior aspru condamnate de Comisia de la Veneția. Merită însă să conștientizăm, că deși condamnate de savanți, practicieni, de Comisia de la Veneția, aceste hotărîri ilegale mai sînt în vigoare”, se arată în mesajul președintelui.


17 juriști de vază au făcut un apel către toate ramurile puterilor în stat să inițieze un dialog constructiv și cumpătat pe marginea soluționării problemelor jurisdicției constituționale din Republica Moldova și necesității înfăptuirii unor reforme judicioase în acest domeniu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load