Doar cinci ambulanțe din țară corespund tuturor normelor

Doar cinci ambulanțe din țară corespund tuturor normelor

Doar cinci ambulanțe din întreg parcul de autosanitare al țării corespund cerințelor necesare pentru transportarea și îngrijirea pînă la instituția medicală a pacienților transportați.


Informația a fost vociferată de către Avocatul Poporului Mihail Cotorobai care a prezentat astăzi un raport despre respectarea drepturilor omului la prestarea serviciilor medicale și garantarea accesibilității și a echității în ceea ce privește accesul la serviciile medicale sau drepturile individuale.


Respectarea drepturilor pacientului, inclusiv respectarea demnității și integrității ființei umane în domeniul ocrotirii sănătății a fost examinată, astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice. Printre cele mai stringente probleme identificate, raportorul a menționat asigurarea calității și siguranței la utilizarea echipamentelor și dispozitivelor medicale, scumpirea medicamentelor, asistența medicală acordată persoanelor din penitenciare și asistența prespitalicească. La fel, Mihail Cotorobai a solicitat includerea reprezentanților oficiului Avocatului Poporului în cadrul comisiei de evaluare și acreditare a instituțiilor medico-sanitare publice și farmacologice.


În discuție, deputații au abordat și examinat cazuri concrete de malpraxis medical, mediatizate în ultima perioadă. De asemenea, s-a discutat despre calitatea asistenței medicale acordată în penitenciare și problemele existente.


Deputații din Comisia drepturile omului și relații interetnice și-au stabilit, pentru sesiunea de primăvară 2018, audierea chestiunilor ce țin de realizarea drepturilor pacienților, asigurarea egalității și eliminarea discriminării, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a celor fără adăpost, a deținuților etc. Procedura de control parlamentar de astăzi este prima din acest an a Comisiei.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load