Dj Smile, omul care a stat la baza culturii hip-hop din Moldova (VIDEO)

Dj Smile, omul care a stat la baza culturii hip-hop din Moldova (VIDEO)

Fiecare istorie a vieții este unică în felul său, iar omul, venind în această lume, luptă pentru un loc sub soare.


În cadrul rubricii de astăzi vă invităm să îl cunoașteți pe Oleg Verben (DJ Smile), cel care a stat la baza culturii hip-hop în Republica Moldova și cel mai căutat profesor de break dance din țara noastră.


Putem afirma, fără modestie, că el este o legendă vie a culturii hip-hop de la noi, el este omul al cărui destin a pornit încă în anii existenței Uniunii Sovietice și care a dezvoltat o cultură cu totul străină societății de atunci și a ridicat-o la nivel de artă.


Pentru prima dată a văzut pe cineva dansînd break dance încă la mijlocul anilor 80, pe cînd avea abia 17 ani.


Atunci, dintr-o simplă întîmplare, a văzut un grup de tineri dansînd un dans neînțeles pentru acele vremuri, diferit de tot ce văzuse pînă atunci și care, în viitor, îi va marca destinul.


”Pe atunci cu toții dansam mai mult disco. Atunci nici măcar nu erau discoteci, ci doar niște cluburi în care se adunau oamenii ca să danseze. Pentru prima dată am văzut cum patru oameni dansează break dance la discoteca ”Zodiak”. Acest stil, care pe atunci era numit stilul robotului, mi-a atras atenția”, mărturisește Oleg.


Acest stil de dans l-a cucerit și l-a împins să studieze mai mult și să caute cît mai multe informații.


”Am mers acasă și stînd în fața oglinzii încercam să repet ceea ce am văzut la acei băieți. Cînd am revenit în acel club, ei s-au mirat cum am reușit să învăț să dansez atît de bine. De aici a pornit totul. Am format un grup de băieți cu care am început să ne antrenăm. Pe atunci făceam repetiții la Palatul de Cultură al Feroviarilor”, povestește eroul istoriei de astăzi.Din primul grup făceau parte șapte băieți ambițioși care și-au propus să aducă în Republica Moldova un stil de dans neînțeles de nimeni. Mișcare cu mișcare, Oleg prindea gustul acestei culturi și zi de zi lupta pentru ca și alți tineri să cunoască despre existența acestui stil de dans.


Așa s-a ajuns ca în anul 1986 în țara noastră să fie organizat primul festival de break dance din țara noastră.


”Pe atunci, cultura hip-hop era străină, însă cu toate aceasta, am reușit, în anul 1986, în parcul din Valea Trandafirilor să organizăm primul festival de break dance din țara noastră. Spre mirarea noastră, au venit dansatori din întreaga țară. Biletele care costau o rublă, bani foarte mari pentru acea perioadă, au fost cumpărate toate. Așa ne-am pomenit că am vîndut 2000 de bilete. A fost un festival la care au participat dansatori de peste tot”, a spus Oleg.Acest festival a reprezentant o adevărată revoluție pentru țara noastră. De aici a început totul. Oamenii au început să vină și să se înscrie la lecțiile noastre pe care le făceam la Pataltul de Cultură a Feroviarilor.


”Seară de seară, la repetiții aveam mai mult de 40 de tineri care își doreau să se apropie mai mult de cultura hip-hop”, a menționat Dj Smile.După acest festival au urmat și altele care i-au format o personalitate puternică din această cultură. Deși recunoaște că adesea i-a fost foarte greu și de nenumărate ori a vrut să renunțe, totuși pasiunea față de acest stil de dans l-a ținut mereu aproape de hip-hop.


La începutul anilor 2000, primește o invitație de a lucra în Moscova și, deși recunoaște că a fost o experiență frumoasă pentru el, totuși a reușit să stea departe de casă doar puțin mai mult de o lună.


Acolo, în Moscova, a primit și numele de ”Dj Smile”.”În Moscova, pentru prima dată am făcut cunoștință cu profesia de DJ care m-a atras și, paralel cu dansul, am început să mixez. Însă dorul de casă mă ardea din interior și am revenit acasă”, a povestit Oleg.


Deși cultura hip-hop în Republica Moldova își are începutul încă la mijlocul anilor 80, totuși o expansiune măreață o cunoaște abia la începutul anilor 2000. Atunci în țara noastră este formată legendara trupă de The big boom style.”Primul festival la care am mers în acea perioadă a fost cel de la Sergheievka. La acel festival pentru prima dată am făcut cunoștință cu trupa ”Top nine”. În acele vremuri ei erau printre cei mai buni din lume”, spune Oleg.


După festivalul din Sergheievka a urmat și festivalul de la Yalta, unde Oleg deja urcă la nivelul de membru al juriului.


”La acel festival am mers cu o echipă de fete, foarte talentate. Ele au reuțit să facă din acest stil de dans o adevărată artă”, mărturisește Dj Smile.De-a lungul carierei sale, Oleg a reușit să lucreze și cu Trupa ”O-Zone”, dar și cu alte nume notorii din industria muzicală.


Deși în prezent se poziționează mai mult ca un Dj, totuși recunoaște că dansul a rămas marea sa pasiune. Din acest motiv, încearcă să transmită din experiența sa tinerei generații.


”Pentru mine muzica este totul. Fără muzică și fără dans nu mi-aș putea vedea viața”, spus Oleg.Oleg Verben, este omul care s-a format singur și a învățat pas cu pas, mișcare cu mișcare arta de a uimi spectatorii. Nu are regrete și este mulțumit de nivelul pe care l-a atins în acești ani în care a luptat pentru visul său. Tot ce își dorește, este ca în Republica Moldova cultura hip-hop-ului să se dezvolte.Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta de succes te îndemnăm să ne trimiți un mesaj la info@noi.md.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load