Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Discuții dintre CNA și Ministerul Educației: taxele informale și educația anticorupţie

13 aug. 2019,, 18:20   Societate
964 0

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăiescu-Onofrei a avut o întrevedere cu directorul CNA, Ruslan Flocea. Cei doi au discutat despre consolidarea eforturilor în acțiunile ce vizează prevenirea și combaterea plăților informale în instituțiile de învățămînt.

Potrivit lui Ruslan Flocea, eradicarea practicilor de colectare a plăților informale în sistemul educațional este unul dintre principalele obiective pe care şi le poate asuma CNA în comun cu MECC, dat fiind faptul că societatea îşi exprimă tot mai des nemulţumirea faţă de aşa-numitele contribuţii benevole. „Este nevoie să asigurăm cît mai multă transaprenţă în activitatea Asociațiilor obștești şi să le aducem în cîmpul legal”.

De aceeaşi părere este şi Liliana Nicolaescu-Onofrei care a declarat că intervenția eficientă pe acest segment este una iminentă. „Instituțiile din domeniile de activitate ale Ministerului au obligația de a fi exemplu de transparență și integritate. Avem o înțelegere împărtășită a problemei plăților neformale. Misiunea educativă a școlii obligă personalul din învățămînt să demonstreze toleranță zero la corupție”, a opinat ministrul.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi alte subiecte comune pentru CNA şi minister. Astfel, abordarea în curriculumul școlar pentru gimnaziu şi liceu a subiectelor ce țin de educația anticorupție va constitui un pas important în instruirea tinerei generaţii în spiritul intoleranţei faţă de corupţie. Ambele părţi au convenit să-şi fortifice capacităţile instituţionale, în vederea pregătirii unor formatori din cadrul MECC care, în parteneriat cu specialiștii CNA, să poată aborda temele legate de integritate și anticorupție în activitățile cu profesorii, elevii şi părinţii. Prin urmare, specialiştii ministerului vor stabili o comunicare eficientă cu grupurile-ţintă, de o manieră accesibilă şi acceptată de toate părţile implicate.

Ambele autorități au mandatat specialiști cu competențe funcționale în domeniu, care vor avea întîlniri de lucru permanente, în cadrul cărora vor fi structurate acţiuni anticorupție, menite să excludă faptele de corupţie din procesul educațional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?