COVID-19 în MOLDOVA

Discriminare în procesul de înregistrare în calitate de șomer

Discriminare în procesul de înregistrare în calitate de șomer

O persoană s-a adresat Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității invocînd faptul că a fost discriminată în procesul de înregistrare în calitate de șomer.

Petiționarul spune că a depus setul de acte necesare pentru a se înregistra în calitate de șomer ca să poată beneficia de suportul financiar acordat de stat pe perioada stării de urgență.

Cererea sa însă nu a fost satisfăcută, fiind informat că, în Registrul Agenției Servicii Publice, există date privind deținerea de către acesta a calității de asociat în cadrul unei societăți cu răspundere limitată, ceea ce nu-l face eligibil pentru statutul de șomer.


Temeiul refuzului are la bază o circulară a Ministerului Sănătății, Muncii, în care este stipulat că titularii patentei de întreprinzători, persoanele înregistrate în calitate de asociat/administrator/fondator al gospodăriei țărănești nu pot fi înregistrați cu statut de șomer.

Petiționarul a menționat însă că, pînă în prezent, nu a obținut venituri din activitatea de asociat, iar această calitate în cadrul societății nu se încadrează în definiția locului de muncă.

Cazul a fost semnalat la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării. În urma analizei tuturor circumstanțelor, Consiliul a stabilit că simpla deținere a statutului de asociat în cadrul unei societăți cu răspundere limitată nu trebuie echivalată cu deținerea unui loc de muncă care ar justifica respingerea unei cereri de înregistrare cu statut de șomer.

În vederea repunerii în drepturi a petiționarului, Consiliul a recomandat autorităților să reexamineze cererea petiționarului de înregistrare cu statut de șomer, dacă va fi depusă repetat, aplicînd o abordare individualizată în lumina constatărilor acestei hotărîri.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load