COVID-19 în MOLDOVA

Din cauza secetei, iazul din satul Rădeni a secat (VIDEO)

Din cauza secetei, iazul din satul Rădeni a secat (VIDEO)

Seceta din acest an a afectat nu doar terenurile agricole şi grădinile, ci şi bazinele acvatice din ţară. În locul iazului din apropierea satului Rădeni, raionul Călăraşi, de unde vara trecută localnicii luau apă pentru irigare sau mergeau la pescuit, a rămas doar pămîntul uscat şi crăpat.

Potrivit angajaţilor agenţiei "Apele Moldovei", mai multe lacuri şi rîuri mici au secat în acest an, ceea ce este o gravă problemă ecologică, scrie publika.md.

Oamenii care locuiesc în apropierea lacului spun că sînt îngrijoraţi şi de faptul că nivelul apei din fîntîni a scăzut foarte mult şi sînt nevoiţi să meargă care găleţi cu apă de la zeci de kilometri.

"Era iazul tare bogat cu apă cînd ploua. Da acum dacă Dumnezeu nu ne dă ploaie pentru păcatele noastre. Şi în fîntîni nu este apă e puţină apă."

"- La noi în mahala acolo e apă puţină. Au scos mîl.
- Anul trecut tot aşa era?
- Era mai bine a plouat. Şi iarna nu a fost omăt puţin. Nu ştiu iarna aceasta cum o să fie deja o să vedem.

"Anul acesta e foarte, foarte greu mai ales unde sînt şi copii e foarte greu din partea secetei. În fîntîni e puţină apă şi în iazuri. Mai este unul în partea asta spre Chişinău e de tot scăzut."

Potrivit specialiştilor Agenţiei "Apele Moldovei", situaţia este deosebit de gravă: din circa 4 mii de lacuri din Republica Moldova, aproximativ 200 - 250 seacă în fiecare an. Pentru a redresa situaţia sînt necesare un şir de acţiuni.

DUMITRU PROCA, angajat al Agenţiei "Apele Moldovei": "Pentru îmbunătăţirea situaţiei ecologice a iazurilor este necesar de luat un set de măsuri cum ar fi modificarea legislaţiei din domeniu pentru asigurarea debitelor ecologice a rîurilor mici, interzicerea reconstrucției şi construcţiei bazinelor de apă situate pe cursurile de apă"

Am solicitat opinia primarului din Rădeni, Oleg Casian, însă acesta a refuzat să ne vorbească în faţa camerei de luat vederi, spunînd că în localitate sînt alte probleme mai importante decît lacul secat.

La începutul săptămînii, meteorologii au prelungit codul galben de secetă hidrologică pentru rîurile mici și bazinele acvatice din țară. De asemenea, a fost emis o avertizare cod portocaliu de secetă pentru bazinul inferior al rîurilor Răut, Bîc, Botna, Cogîlnic, Ialpug și Cahul. Atenţionarea este valabilă pînă în data de 26 august.

Totodată, pînă 28 august rămîne în vigoare codul galben de pericol excepţional de incendii. Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate au sporit riscul de secare a rîurilor și a lacurilor din ţară. Agenţii economici şi populaţia sînt îndemnaţi să consume rațional sursele de apă.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load