COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Din 1 octombrie, toate grădinițele din orașul Fălești ar putea funcționa la capacitate maximă

Din 1 octombrie, toate grădinițele din orașul Fălești ar putea funcționa la capacitate maximă

Din 1 octombrie, toate grădinițele din orașul Fălești ar putea funcționa la capacitate maximă. Despre acest lucru a anunțat primarul localității, Alexandru Severin, într-un live pe Facebook.

Edilul le-a cerut scuze părinților că nu și-au putut duce copii la grădiniță din 1 septembrie, așa cum se aștepta, și a explicat care-i motivul întîrzierii. El spune că în primul rînd este vorba despre prevederile Comisie Naționale de Sănătate Publică, care interzic instituțiilor de educație timpurile să funcționeze conform regimului de pînă la COVID.

“La prima etapă de redeschidere, trebuie să fie încadrați doar copiii care au între 5-6 și 7 ani. Plus la asta, în prima etapă, la grădiniță sînt primiți doar copii ai căror părinți muncesc. Este vorba, în primul rînd, de copii care provin din familii numeroase și cei din familii social vulnerabile. Mai mult decît atît, într-o grupă pot fi rechemați practic 50%, pentru că un copil trebuie să primească 4 metri pătrați de suprafață”, ceea ce este o discriminare față de ceilalți copii și părinții lor, spune edilul și anunță că va propune consilierilor și Comisiei locale de Sănătate Publică să adopte o hotărîre, care le va permite grădinițelor să funcționeze la capacitate maximă.


“Vreau să știe toți că eu personal sînt contra acestui punct din hotărîre pentru că se face o discriminare. La grădiniță trebuie să meargă toți copiii și, doi la mînă, sînt sigur că mai mult de 50% din părinți muncesc, dar al doilea părinte care se află peste hotare, sînt în aceeași situație cu cei încadrați în cîmpul muncii aici, pe teritoriul RM”, a declarat Alexandru Severin.

Plus la toate, edilul a adăugat că redeschiderea a trei grădinițe din oraș a fost întîrziată de un proiect de finanțare, acordat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) în luna mai. Condiția pentru acordarea banilor era ca lucrările să fie efectuate pînă la sfîrșitul anului.

“Pînă s-au perfectat toate actele de proiect, pînă s-au făcut toate licitațiile, proces care nu a depins de noi, am ajuns că ni s-a permis la data de 25 august să începem lucrările la aceste grădinițe. Nu ne-am dorit noi așa, dar am avut o condiție: dacă nu efectuăm lucrările pînă la finele anului, pierdem finanțarea. Ca să fie clar, se fac reparații curente la blocul alimentar al grădiniței cu nr.10. Valoarea lucrărilor este de aproape 300.000 de lei. Se face reparație în holuri și într-un bloc sanitar. Se face reparație la grădinița nr.12. – 4 blocuri sanitare în 4 grupe. La grădinița “Maliutka” se vor face lucrări de 450 de mii pentru branșarea edificiului la sursa de gaz. La grădinița nr.5 se fac lucrări de reparație capitală a unei grupe. De aceea, nu că așa am dorit noi, dar așa a fost situația și ne cerem scuze, dar avem asigurări că într-o lună aceste lucrări vor fi finisate și vom putea redeschide grădinițele în 1 octombrie.”

Alexandru Severin menționează că în prezent se lucrează pentru asigurarea instituțiilor cu echipamente și măsuri de protecție împotriva noului coronavirus: măști, mănuși, viziere, dezinfectanți, lămpi ultraviolete.
“S-a lucrat în regim de urgență și în 27 august, de Ziua Independenței, am fost toți la muncă ca să facem licitația pentru alimentație. Personal, o să mă implic la maxim pentru soluționarea tuturor problemelor”, a menționat primarul orașului Fălești, Alexandru Severin.

Totodată, ce ține de redeschiserea grădinițelor, primarul a menționat că acestea își reiau activitatea cu întîrziere nu doar pe teritoriul raionului Fălești.

“Din ceea ce știu, doar 400 de grădinițe se redeschid în întreaga țară, iar altele 1.000 doar se află în proces de redeschidere.”

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load