Diaspora a lansat o petiție online privind încălcarea dreptului la vot în afara țării

Diaspora a lansat o petiție online privind încălcarea dreptului la vot în afara țării

Moldovenii din diasporă spun că le-a fost încălcat dreptul constituțional de a vota.

Aceștea au lansat o petiție în adresa autorităților și a misiunilor de observare prin care își propun să semnaleze faptul că au fost privați de dreptul de a vota. Potrivit petiției, cetățenilor li s-a încălcat dreptul la vot prin:


1) Nedeschiderea secțiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral.
Comisia Electorală Centrală a ignorat prevederile Codului electoral și nu a deschis secții de votare în străinătate conform criteriilor stabilite de lege, îndeosebi au fost nesocotite criteriile cu privire la participarea în cadrul ultimelor alegeri și cel al înregistrării prealabile.


2) Interzicerea de a vota cu pașaportul a cărui termen de valabilitate a expirat.
Contrar practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale și neglijînd Decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie din 28.11.2014 (dosarul nr.3ra-1646/14), Comisia Electorală Centrală a interzis votarea cu pașapoarte ale căror termen de valabilitate a expirat (care conțin IDNP).


Aceste măsuri încalcă prevederile art.38 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova care stabilește că dreptul de vot poate fi limitat doar pentru persoanele puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege (adică printr-o decizie judecătorească definitivă și executorie).


Prin petiția, semnatarii solicită constatarea încălcării dreptului la vot, dar și luarea măsurilor ce decurg din constatarea încălcării respective. Doritorii de a semna petiția o pot face AICI.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load