Detalii noi ies la iveală despre organizația criminală Borman

Detalii noi ies la iveală despre organizația criminală Borman

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a făcut publice detalii relevante despre formarea și evoluția organizație criminale, cunoscute publicului larg ca fiind Borman.


Detaliile scot la iveală inclusiv și faptul că avocata Ala Raevschi este soacra liderului organizației Borman, Oleg Pruteanu, dar și că aceasta figurează în investigațiile CNA.


Potrivit PCCOCS, organizația și-a început acțiunile ilegale în Portugalia, unde, îân anul 2000, Pruteanu Oleg alias „Borman”, Ghenadie Flocea (fratele său), și alți membri ai organizației criminale i-au răpit pe Ion Carga și Mihail Musteață, care lucrau în acel moment în Portugalia. Membrii Organizației Criminale cereau – prin amenințarea cu moartea și răfuială fizică –de la Ion Carga 50000 dolari SUA și de la Musteață 5000 dolari SUA.


În anul 2004, membrii Organizației Criminale „Borman” și-au aflat sentințele pronunțate de instanțele din Portugalia – Pruteanu Oleg a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare, fratele său Flocea Ghenadie a fost condamnat la 18 ani de închisoare, „adjuncții” săi „Sanea” (Unisciuc Alexandru) și „Roma” (Slutu Roman) – la cîte 15 ani de închisoare. La ani grei de închisoare au fost condamnați și ceilalți membri ai organizației criminale.


După ispășirea pedepselor, numiții au continuat activitatea infracțională, cumpărînd droguri din Spania și transportîndu-le în Federația Rusă, unde le și comercializau.


Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată în luna iunie 2018, șase membri ai organizației criminale Borman, pe  care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale. Doi din membrii organizației criminale deja au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova.


Potrivit informațiilor parvenite de la organele de drept din Federația Rusă, actualmente, de către instanțele de judecată din Federația Rusă, Belarus și alte state din Uniunea Europeană au fost deja condamnați peste 50 de membri ai organizației criminale Borman pentru fapte comise în perioada 2003-2017.


Un număr de 21 de persoane au fost anunțate în căutare internațională. Investigațiile în privința faptelor comise de către liderul și membrii organizației Borman continuă și în prezent în toate țările sus indicate, în cadrul operațiunii internaționale ”Pirineischii Izlom”.


La această etapă, Pruteanu Oleg, alias Borman, este arestat într-o altă cauză penală parvenită de la organele de drept din Federația Rusă, în care Procuratura Generală a Republicii Moldova a preluat urmărirea penală.


La acest capitol, faptele incriminate lui Pruteanu Oleg în cauza penală parvenită din Federația Rusă sînt altele decît cele incriminate numitului de către procuratura Republicii Moldova în cauzele penale avute în gestiune și expediate în instanța de judecată pentru examinare în fond.
 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load