X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Detalii în cazul procurorilor reținuți ieri de CNA

18 ian. 2018,, 10:08   Societate
4721 1

Procuratura Anticorupţie a înaintat învinuirea, sub aspectul comiterii infracţiunii de corupere pasivă săvîrşite în proporţii deosebit de mari, în privinţa celor cinci persoane, reţinute marţi pentru 72 de ore.

Printre aceştia figurează: doi procurori din cadrul Procuraturii Municipiului Chişinău, oficiul Ciocana; un ofiţer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana; un ofiţer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr.3 a INI a IGP, precum şi un civil (fost poliţist).

Procuratura Anticorupţie a depus la judecătorul de instrucţie demersuri privind aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile în privinţa a patru învinuiţi. Celui de-al cincilea învinuit, care deţine funcţia de ofiţer de urmărire penală la IP Ciocana, îi va fi aplicată o altă măsură preventivă, nonprivativă de libertate.

Demersurile privind aplicarea măsurii preventive vor fi examinate pe parcursul zilei de astăzi, de către Judecătoria mun. Chişinău, sediul Buiucani.

Concomitent, în cadrul acţiunilor de urmărire penală a fost stabilită suma exactă care a fost primită de către învinuiţi de la gestionarii firmei, cercetaţi pentru evaziune fiscală, aceasta fiind cifrată la 6000 de dolari SUA şi 70 000 de euro. Anume pentru această sumă procurorii şi ofiţerii de urmărire penală urmau să le înceteze dosarul şi să-i scoată pe cei trei afacerişti de sub urmărire penală.


După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii, de comun acord cu poliţiştii, au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-a returnat o parte dintre obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei.

Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii, în comun cu poliţiştii, le-au recomandat celor trei să-și recunoască vina, urmînd ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

În prezent, urmărirea penală pe acest caz continuă în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în această schemă ilegală, care au avut roluri în procesul de pretindere, acceptare şi primire a banilor.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de comiterea coruperii pasive în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de la 7 pînă la 15 ani închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?