Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cîte milioane de lei s-au furat, de fapt, de la MAIB

11 iul. 2019,, 09:50   Societate
4549 0

Alexei Laza, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), a declarat pentru ZdG că numărul persoanelor care depun declarații la poliție în calitate de persoane păgubite în dosarul furtului de la MAIB crește zilnic.

Dacă luni, 8 iulie, se estima că existau 31 de persoane păgubite cu suma de 29,4 milioane de lei, în doar o zi, suma practic s-a dublat.

„Marți, erau deja audiate 51 de persoane. Situația se schimbă în fiecare zi pentru că e perioada vacanțelor și multe persoane nu sînt în țară. Suma pagubelor era de peste 54 de milioane de lei la ziua de marți”, a precizat Laza. Cît despre persoanele care au participat la jaf, oficialul afirmă că aceștia „n-au lăsat nicio urmă. Au lucrat bine, bravo lor. Au lucrat foarte profesional, fără să lase urme”, a punctat Laza.

„Media Security”, compania de pază care asigura paza sucursalei MAIB, nu a răspuns la solicitarea ZdG de a discuta la subiect, angajații companiei menționînd că nu pot vorbi despre acest caz.

Alexei Laza, însă, afirmă că „e greu de vorbit” despre implicarea angajaților companiei de pază. „Compania, nu pot să spun că a făcut tot posibilul, dar și-a făcut lucrul. De ce poliția a fost anunțată atît de tîrziu? Era zi de sîmbătă, cînd cineva din trecători a observat că geamurile din spate erau sparte. Ei nu au pătruns prin ușa centrală, ci prin spate, prin geam. Au tăiat gratiile, au forțat geamul de termopan și au intrat. Pază fizică la bancă nu era. De asta și s-a întîmplat ce s-a întîmplat, dar noi nu știm care era înțelegerea dintre bancă și compania de pază. Vom stabili”, a precizat Laza.


„Noi, la ziua de azi, nu avem niciun bănuit. Camerele de supraveghere au fost deconectate. Aici a lucrat o persoană care cunoaște foarte bine procedura și cum funcționa totul. Casetele alea nu aveau conectare la sistemul de alarmă. Pur și simplu, filiala băncii are un sistem de alarmă care a fost deconectat totalmente. Și camerele de supraveghere, și semnalul radio. Toate astea s-au făcut din interiorul băncii. Presupunem că a fost implicat cineva care, posibil, a activat la bancă sau la compania de pază. E un volum de lucru foarte mare”, a punctat șeful adjunct al INI.

Cum a derulat „Jaful perfect”

Sîmbătă, 6 iulie 2019. Ora 09.15. Printr-un apel telefonic, poliția este anunțată despre producerea unui furt bancar la sucursala Buiucani a Moldova-Agroindbank (MAIB). Apelul nu vine de la agenția de pază care asigura protecția instituției bancare, ci de la angajații băncii, abia peste cîteva ore după ce furtul deja se consumase. Din 84 de casete individuale, mai multe persoane necunoscute au sustras bunuri materiale, bijuterii și acte, după ce au stins lumina, au distrus sistemul de alarmă, au deteriorat o parte din camerele video, au tăiat gratiile de la geam și au deteriorat lacătul de la camera special amenajată unde erau amplasate casetele cu bunuri.

Poliția acuză banca că nu a luat toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea infracțiuni, în timp ce instituția financiară anunță că, pe lîngă asigurarea măsurilor suplimentare de securitate, serviciul casete de siguranţă urmează a fi reformat conform celor mai bune practici bancare internaţionale. Banca oferă o recompensă de 1 milion de lei pentru cei care vor oferi detalii care pot duce la identificarea persoanelor implicate în jaf.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?