Descrierea Moldovei - prima lucrare enciclopedică moldovenească

Descrierea Moldovei - prima lucrare enciclopedică moldovenească

302 de ani în urmă, la 2 martie 1716 a văzut lumină lucrarea lui Dimitrie Cantemir“Descriptio Moldaviae”. La rugămintea Academiei din Berlin D. Cantemir în anii 1715-l716 scrie în limba latină opera sa ştiinţifică fundamentală Descrierea stării antice şi prezente a Moldovei (Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae).

„Dintre toate scrierile lui D. Cantemir (ea este) aceea care rămîne valabilă pentru informaţia ştiinţifică a cercetărilor de azi şi nu numai ca un jalon al istoriei culturii, în vremea în care a fost scrisă ...” (P. Panaitescu, 1958). La elaborarea ei autorul s-a folosit de monografia lui Miron Costin De neamul moldovenilor, de lucrările acestuia Poema polonă, Cronica polonă, de izvoare străine. Şi desigur, s-a bazat pe propriile observaţii. Valoroase ca informaţii ştiinţifice de ordin politic, geografic, cultural-lingvistic, instituţional rămîn, totuşi, numai acele descrieri ce se referă la epoca autorului - primul deceniu al secolului XVIII.

Partea întîi, geografică, cuprinde descrierea minuţioasă a reliefului, regnului vegetal, animal. Rîurile Dunărea, Nistrul, Prutul constituie artere comode pe care produsele pămîntului Moldovei: lemn pentru construcţii, ceară, miere, grăsimi, blănuri, piei netăbăcite, grîne, sare, silitră se exportau în alte ţări. În partea a doua D. Cantemir descrie în cunoştinţă de cauză organizarea social-politică a Moldovei pe care o cunoştea: confirmarea domnilor, ceremonia înscăunării ş.a., trădînd lipsa de documentare privind epocile anterioare. De o mare valoare istorică sînt informaţiile lui privind componenţa etnodemografică a Moldovei din epoca sa.

Continuarea citiți pe moldovenii.md

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load