COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperire arheologică într-o gospodărie din Ialoveni

Descoperire arheologică într-o gospodărie din Ialoveni

Descoperire arheologică la Ialoveni. Alexandru Șpacov și Olga Iastremscaia din satul Cărbuna au găsit fragmentele unei amfore în timpul lucrărilor de nivelare a terenului. Agenția Națională Arheologică a mers la fața locului, unde a constatat că este vorba despre un punct arheologic nou cu urme slabe de locuire din epoca romană (sec. III d. Hr.).

„Vasul a fost lucrat la roată din pastă fină de culoare cenușie, fiind parțial întregit și reconstiuit în desen de noi pe baza fragmentelor recuperate. Recipientul avea corpul de formă ovoidală, gîtul scund cilindric și gura cu buza îngroșată la exterior (diametrul gurii - 13 cm), torțile din bandă, cu șănțuire pe latura exterioară și fundul probabil pe suport inelar”, se arată în comunicatul emis de ANA.

Acest vas este prima amforă de tip carpo-dacic documentată cert în zona centrală a Republicii Moldova, atestînd existența unei locuiri a ”carpilor” în sec. III d. Hr. și în această zonă geografică.


Analogii apropiate pentru amfora cenușie de la Cărbuna se găsesc în centrul de olărie de la Pruteni și în așezările și necropolele din sec. III d-Hr. din regiunile est-carpatice ale României, atribuite ”culturii carpice” sau ”dacilor liberi”.

Alături de resturile acestei amfore cenușii lucrate la roată, la Cărbuna s-au mai găsit căteva fragmente de la o oală lucrată cu mîna din pastă grosieră și de la o amforă romană din pastă zgrunțuroasă de culoare roz-gălbuie, provenind se pare din Heraclea Pontica, binecunoscut centru urban și de producție de pe țărmul sudic al Marii Negre.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load