COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Vestita biserică de la Cuhureşti

Descoperă Moldova: Vestita biserică de la Cuhureşti

Satul Cuhureştii de Sus situat în raionul Floreşti.

Începînd cu secolul al XVIII-lea acest sat a fost moşia familiei boiereşti Bogdan, unul dintre ultimii săi reprezentanţi a fost Ioan Bogdan, apoi dreptul de moştenire a revenit celor două fiice – Eugenia şi Alexandra şi fiului – Vasile, cunoscut în toată Basarabia prin realizările sale novatoare în domeniul agriculturii.

După cum scrie portalul moldovenii.md, familia nu era una ordinară, erau foarte gospodăroşi. Fiica cea mică Eugenia, căsătorită ‒ Apostolopolo era prietenă cu Alexei Şciusev, arhitect cu renume deja în acele timpuri. La rugămintea ei a fost proiectată şi construită vestita biserică de la Cuhureşti. Iată ce scrie în cartea sa despre Şciusev C. Afanasiev:


În anul 1912 Şciusev proiectează şi construieşte biserica în localitatea Cuhureşti din Basarabia. Cupola unică este acoperită cu „un clopoţel inversat” — formă atît de răspîndită în arhitectura bisericilor din Moldova. Bisericile vechi ale Chişinăului său natal sînt încununate cu cupole de aceeaşi formă. Piatra locală „găurită”, cărămida şi ţigla constituie originalitatea bogăţiei facturii şi culorii lăcaşului. Originalitatea formelor cornişelor reliefate, arcul parabolic de la primul nivel al clopotniţei, arcada ogivală a pridvorului, arcatura dublă a cupolei ‒ toate acestea luate la un loc oferă bisericii un colorit local distinctiv. Sculptura decorativă a Iconostasul bisericii, făcută după desenele lui Şciusev, conţine motive caracteristice vegetaţiei din Moldova. Arhitectul şi în acest caz rămîne fidel sie însuşi, crezînd de datoria sa să urmeze tradiţiile şi concepţiile artistice locale.

Lucrările de construcţie a bisericii au fost efectuate sub supravegherea celei mai mari dintre surori ‒ Alexandra Bogdan-Pommer, astfel biserica a fost finisată în anii '30 ai secolului al XX-lea. În afară de originalitatea şi frumuseţea sa, biserica se distinge printr-un sistem original de ventilaţie naturală, care trece prin subsolul clădirii, astfel încît în biserică se păstrează un microclimat special şi lipseşte umiditatea. Acest lucru a contribuit la menţinerea integrităţii picturilor murale interioare originale, iconostasului sculptat în lemn, realizat după schiţele lui Şciusev. Biserica din Cuhureşti nu s-a închis aproape din momentul fondării sale, în mare parte datorită localnicilor, patrioţi ai satului său natal. Sub biserică este un cavou în care este înmormîntată Ecaterina-Bogdan Apostolopulo.

Vizavi de biserică se află fostul conac al boierului, care, din păcate, este într-o delăsare mult mai mare decît faimoasa biserică, protejată de stat.

Am fi putut admira la nesfîrşit această capodoperă arhitecturală, iar preotul bisericii este în stare să povestească istoria bisericii şi satului zi şi noapte,

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load