X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Descoperă Moldova: Valea rîului Ciorna din Defileul Mare

15 iun. 2023,, 05:30   Societate
3531 0

Rîul Ciorna îşi începe curgerea de la izvoarele din apropierea satului Cuşelăuca, la nord-vest de acesta, la graniţa dintre raioanele Floreşti şi Şoldăneşti.

După cum scrie portalul moldovenii.md, izvorul acestuia este situat la o altitudine de 240 m deasupra nivelului mării. Rîul este afluentul de dreapta al rîului Nistru, iar estuarul lui este situat în partea de nord a orașului Rezina, lîngă satul Ciorna. Lungimea rîului e de 42 de km, suprafaţa bazinului ‒ 294 km². Ciorna curge prin oraşul Șoldănești, satul Parcani, Glinjeni din raionul Șoldănești și satele Mateuţi și Ciorna din raionul Rezina.

Are cîţiva afluenți mici de stînga, cel mai mare dintre care are o lungime de 18 km. Toţi afluenţii nu au vreo denumire. Pe rîu a fost creat un lac mare de acumulare cu o capacitate de 1,5 mii de metri cubi de apă, cu o suprafaţă de 50 de hectare. În bazinul rîului există mai multe lacuri artificiale.

Apele rîului și lacurile de acumulare sînt folosite pentru irigații și în alte scopuri. După ce străbate orașul Șoldănești, rîul îşi face intrarea maiestuoasă în defileul adînc (în unele locuri acesta depăşind adîncimea de 200 m), numit Marele Defileu al rîului Ciorna. Partea principală și cea mai frumoasă a defileului este situată în apropiere de satele Glinjeni și Mateuţi. Pereţii defileului sînt compuşi din calcar sarmatic și plăci de gresie. Deosebit de impresionantă este panta total abruptă a defileului din apropierea satului Mateuţi, avînd o structură etajată cu straturi alternative deschise și întunecate de calcar, acestea la rîndul lor fiind împădurite. Această vale arată extrem de pitoresc, cu o iarbă deasă şi mare, iar de-a lungul rîului am putut observa numeroasele turme de oi și capre. Pe alocuri pe rîu sînt praguri, formate deasupra bolovanilor rostogoliţi de pe pantele defileului şi de aceea, chiar dacă stai în vîrful celei mai abrupte pante, poţi auzi zgomotul apei care trece peste bariere.


Prin valea defileului, paralel cu albia rîului trece o linie de cale ferată, care începe în oraşul Rîbnița, pe malul stîng al rîului Nistru și se termină în oraşul Glodeni, de unde a fost construită o linie de cale ferată pînă la Drochia. Pe unele porţiuni de drum sînt poduri, sub unul dintre care veţi putea vedea fotografii cu un afluent al rîului Ciorna, iar în apropiere de satul Ciorna calea ferată trece printr-un tunel. Trebuie să vă spunem că reţeaua de cale ferată nu diminuează deloc acest peisaj idilic, cu atît mai mult, că în prezent pe această porţiune de cale ferată aproape că nu circulă vreun tren.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?