COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Parcurile din Bălţi

Descoperă Moldova: Parcurile din Bălţi

Bălţiul este cel de-al treilea oraş mare din Republica Moldova, după Chișinău şi Tiraspol. Numărul locuitorilor este de circa 149 de mii.

După cum scrie portalul moldovenii.md, aşezarea de pe teritoriul Bălţiului modern este descrisă în documentele istorice începînd cu anul 1421, care este considerat şi anul fondării oraşului. Mai tîrziu, însă, oraşul a fost distrus şi ars nu o dată, astfel istoria lui modernă începe abia în secolul al XVIII-lea. Oraşul Bălţi, dată fiind importanţa şi situarea sa geografică, este numit adesea capitala nordului Moldovei. El este situat pe un şes deluros, numit stepa Bălţiului. Prin oraş curge rîul Răut şi afluentul său Răuţel. Bălţiul este un important centru industrial şi cultural al ţării.

Intenţionăm să vă arătăm în acest reportaj două parcuri centrale din oraşul Bălţi.


Parcul Municipal Bălţi a fost fondat la mijlocul secolului al XIX-lea în cinstea vizitei în oraş a împărătesei Maria Alexandrovna în anul 1856. Atunci, parcul aşa şi se numea ‒ Parcul Reginei Maria. Pe timpurile sovietice, a fost redenumit, şi apoi în cele din urmă a primit denumirea actuală.

Parcul este situat în inima oraşului, ocupînd suprafaţa unei cartier. Este cel mai vechi parc din oraş. Parcul este unul foarte confortabil, liniştit, dar oarecum în delăsare, dacă e să vorbim de alei şi peluze. Una dintre zonele parcului iese spre Piaţa Ştefan cel Mare, iar la ieşirea din parc se poate vedea cupola clopotniţei reconstruite a Catedralei Sf. Nicolae, care a fost fondată în anul 1795. Parcul Municipal este locul preferat de odihnă al orăşenilor. În apropierea părţii de jos a parcului se înalţă o Biserică Catolică impunătoare.

În imediata apropiere a parcului, întru-un scuar confortabil este situată Aleea Clasicilor, deschisă la 17 iulie 2010. Din donaţiile persoanelor juridice şi fizice au fost instalate trei busturi ale marilor maeştri ai literaturii din Moldova: Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Grigore Vieru. Cu siguranţă această alee va fi completată cu timpul cu busturile altor clasici ai literaturii moldoveneşti.

De asemenea, chiar în centrul oraşului, la doar cîteva cartiere de Parcul Municipal se afla parcul pentru copii „Andrieş”. Din păcate, nu am reuşit să găsim surse disponibile, care să indice data fondării parcului, probabil este vorba de sfîrşitul secolului al XIX-lea ‒ începutul secolului al XX-lea

Pare a fi cel mai vizitat parc din oraş, iar pentru această afirmare există motive întemeiate. Este surprinzător de confortabil, bine îngrjit şi atractiv, aici există literalmente totul pentru odihna familială. Este vorba de diferite caruseluri, inclusiv imensa Roată a Dracului, cafeneaua pentru copii, terenuri de joacă. Acest parc este echipat cu dragoste şi imaginaţie. Iar acest lucru se simte literalmente în fiecare detaliu de design. E vorba aici de băncile originale, de sculpturile în piatră, de felinarele originale, chiar şi pubele de gunoi sînt speciale. Aici este întotdeauna aglomerat şi distractiv, sînt foarte mulţi vizitatori cu copii de toate vîrstele. Vin aici şi studenţii cu conspecte. Aici îşi dau întîlniri îndrăgostiţii şi prietenii, căci în afară de cafeneaua pentru copii este şi o cafenea pentru adulţi. Vizavi de parcul de peste drum, se vede pitoreasca biserică armeană Sf. Grigore, care funcţionează în prezent. Iar peste aproximativ un cartier se află încă un locaş sfînt ‒ o catedrală foarte frumoasă ‒ Catedrala Sf. Constantin şi Elena (1935), construită în stil bizantin-valah. În adîncul parcului se află monumentul eliberatorilor de ocupanţii nazişti.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load