COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Parcul oraşului Edineţ

Descoperă Moldova: Parcul oraşului Edineţ

Parcul Vasile Alexandri al oraşului Edineţ a început să-şi scrie istoria începînd cu anul 1963. Este situat în raza oraşului şi reprezintă o compoziţie dendrologică − un peisaj. Parcul ocupă o suprafaţă de 44,5 hectare şi reprezintă un întreg complex de plantaţii forestiere, atracţii şi lacuri.

După cum scrie portalul moldovenii.md, este un loc unic pentru recreere şi activităţi cultural-educative. Parcul se înscrie de minune în peisajul oraşului, fiind un fel de barieră verde, care desparte ocolişul de şosea şi restul oraşului, ceea ce îi sporeşte însemnătatea.

În timpul verii, în weekend şi de sărbători, aici de obicei era aglomerat, oamenii veneau aici să se odihnească, la teatrul de vară se ţineau spectacole, se organizau expoziţii, tîrguri, concursuri şi concerte. În plus, un întreg complex de atracţii pentru copii nu-i lăsa pe cei mai micii vizitatori să se plictisească în parc, tir, un ring de dans, stadion, complexul pentru gimnastică, piscina etc. Iubitorii de animale se puteau bucura de fraţii noştri mai mici, pentru ei exista un loc special î amenajat, pe parcursul timpului aici au trăit a trăit mai mult de 40 de specii de animale şi păsări.


La timpul său, inaugurarea insulei de poveste era un adevărat eveniment − cu podurile sculpturile şi havuzurile sale, cu un acvariu deosebit de frumos cu diverse specii de peşti.

Fără grijă constantă, fără lucrări de întreţinere parcul şi-a pierdut mare parte din frumuseţea sa de odinioară. Au fost practic distruse toate construcţiile inginereşti, starea lacurilor lasă de dorit, iar în consecinţă, au dispărut multe păsări şi animale. Autorităţile orăşeneşti au menţinut cum au putut parcul, dar în situaţia creată banii nu a fost suficienţi pentru a face posibilă funcţionarea acestuia.

Edinet_130511_41%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 355px;" />

În anul 2010, municipiul Edineţ a cîştigat un grant în sumă de 2,5 milioane de lei pentru restabilirea şi reconstrucţia parcului. Au fost alocaţi, de asemenea şi 500 mii lei din bugetul oraşului.

De la începutul anului 2011 au fost realizate lucrări de curăţare a zonelor din preajma lacurilor, lucrări de reparaţii capitale a acvariului, de asemenea, au fost restaurate treptele, care duc spre complexul memorial „Mama îndurerată” Au fost reparate havuzurile şi statuile, gardurile, cetatea situată pe insulă, podurile peste lac. Au fost realizate lucrările de iluminare, au fost montate urnele şi băncile. Acum terenul sportiv arată altfel, pe una dintre aleile parcului a apărut şi terenul de joacă pentru copii.

Parcul este foarte pitoresc şi foarte bine planificate. Are o cascadă din trei lacuri, peste care sînt aruncate poduri cu decor metalic. Zona centrală a parcului cu havuzuri şi fîntîni arată foarte ademenitor. Vizitarea acestui loc îţi lasă o impresie de neuitat. Foarte frumoasă este şi aşa-numita Insula de poveste, situată la mijlocul unui lac. Cu toate acestea, reconstrucţia ei nu a fost încă finalizată. Sălciile plîngătoare situate pe malurile lacurilor, cu crengile sale care ating practic cu crengile sale apa, fac ca locul acesta să fie unul cu totul special. Parcul este frumos, în orice anotimp, frumuseţea sa impresionează mai ales primăvara şi toamna tîrziu.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load