X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Descoperă Moldova: Parcul conacului Pavlovca

20 aug. 2020,, 04:00   Societate
3458 0

Parcul și conacul Pavlovca sînt situate la aproximativ 2 km de satul Larga (fondat în anul 1429, 5062 locuitori), raionul Briceni. Proprietarul acestor pămînturi, Crupenschi Pavel, om de stat proeminent, conducător al ţinutului Hotin, senator al Guberniei Basarabia a pus temeliile conacului şi a plantat parcul în anul 1900.

După cum scrie portalul moldovenii.md, pe plan teritoriul parcului are forma unui dreptunghi, situat de-a curmezişul unei vîlcele destul de largi. Pe fundul acesteia curge un pîrîu care formează în parc un lac, suprafaţa apei măsurînd 2,7 ha. O parte a parcului de la frontiera de vest pînă la lac, cu suprafaţa de 9,3 ha, ocupă panta domoală cu expunere estică, avînd soluri fertile. Relieful celeilalte părţi a parcului, de după lac, e mai puternic pronunțat și reprezintă o pantă mai înaltă, iar pe alocuri mai abruptă, cu expunere vestică.

Potrivit spuselor celor mai vîrstnici locuitori, plantarea parcului a început în anul 1900, cînd a fost construit conacul și a fost sădită vegetaţia din jumătatea de vest a parcului, pînă la iaz. În anii următori pe pîrîu a fost construit barajul, iar în anul 1908, după ce s-a format lacul, au fost sădite plantele. Autorul acestui proiect interesant și a parcului, care s-a păstrat relativ bine, nu a putut fi identificat. Conform planificării acestuia, compozițiilor din plante și bogăției colecţiei dendrologice Parcul din Pavlovca reprezintă un mare interes și cedează primatul, în acest sens, doar Parcului Ţaul.

Parcul a fost luat sub protecția statului şi se află sub jurisdicţia Primăriei comunei Larga, însă toate măsurile de protecţie sînt realizate doar de către angajații Inspectoratului Ecologic de Stat.


Suprafața totală a parcului constituie 15,8 ha ‒ partea de la conac pînă la malul lacului măsoară 9,3 ha, iar cea de după lac ‒ 6,5 ha. Spre deosebire de multe alte parcuri din Moldova, cel de la Pavlovca şi-a păstrat întreg teritoriul și aproape că nu a fost defrişat. În prezent, în clădirile conacului este situat Spitalul de Psihiatrie și Narcologie. Clădirea centrală a conacului este într-o stare relativ bună, însă din cauza construcţiilor auxiliare, aspectul conacului a fost schimbat în mod semnificativ.

Către parc și conac duce un drum de ţară destul de bun, pe ambele părți ale căruia cresc copaci înalți, același lucru se referă şi la aleea de la intrare. În primul rînd, de la intrarea pe teritoriul conacului se deschide vederea spre poiana centrală a parcului, care fiind circulară e mărginită de copaci bătrîni înalţi: de foioase și conifere. În colțul din dreapta al poienei, în apropiere de conac, se află un grup de copaci. Tot aici este situat un bolovan calcaros masiv, care a fost numit „Stînca". Bolovani de acelaşi fel, mai mici, însă se întîlnesc în adâncul parcului.

În apropiere de clădirea conacului se află cîteva construcţii auxiliare, însă printre ele sînt clădiri construite mai tîrziu.

Parcul începe imediat după conac, spre el duc cîteva alei, care la rîndul lor se ramifică mai departe pentru a se uni din nou pe aleea situată de-a lungul malului lacului.

În prezent doar 2-3 alei au fost curăţate destul de bine și au o perspectivă transversală, majoritatea aleilor mici au fost împădurite puternic de arbuști, aşa încît pot fi distinse cu greu. Aleea din preajma lacului, este şi ea pe alocuri puternic împădurită, dar şi de-a lungul malului iazului s-au îndesit, rău de tot, arbuştii şi doar din afara teritoriului parcului putem vederea lacul în întregime.

Lacul e într-o stare de delăsare completă, pe alocuri este plin cu alge, acestea acoperind pînă la sfîrșitul verii toată suprafața apei. Cu toate acestea, anume de pe malul acestui lac se deschid cele mai spectaculoase vederi.

Acest parc şi conacul sînt o atracție turistică interesantă, deoarece satul Larga abundă în obiective turistice, în special, prezintă interes biserica din lemn, care e unică în felul ei.

De fapt, parcul este format din 3 parţi: prima se află la intrarea în conac şi are o alee centrală mare, cu rînduri și grupuri de copaci plantaţi, în general, conifere. După clădirea conacului, se află cea de-a doua parte a parcului, din preajma malului lacului. Şi, în sfîrşit, după iaz se află partea cea mai înaltă a parcului, amplasată pe o pantă abruptă. Această pantă protejează parcul de vînturi. În plus, aici a fost cîndva un turn de observație, care oferea o privire de ansamblu asupra întregului parc și conac. Din păcate, acesta fost distrus în timpul războiului. De asemenea, aici erau foişoare pentru odihnă.

Lacul în sine este un zăgaz pe un rîu mic – Colanjur, care odată ce iese din iazul de la Pavlovca, se varsă curînd în rîului Larga. Sus de iazul din Pavlovca, pe acest rîu, se află încă cîteva baraje.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?