COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Paladea – o veche așezare moldovenească

Descoperă Moldova: Paladea – o veche așezare moldovenească

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Prima menţiune documentară a satului Paladea, cu denumirea Vertiporoh din ținutul Hotin datează din anul 1602.

După cum scrie portalul moldovenii.md, zona în care se află satul Paladea a fost populată din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind săpăturile arheologice care au scos la iveală urme ale unor vechi aşezări umane. La sud de sat se află trei movile tumulare, numite de localnici Movilele de la Paladea. Movilele sînt amplasate în rînd, pe creasta unei coline, la o distanţă de 0,2 km una de alta.

Satul Paladea, în evul mediu s-a numit Vertiporoh, făcînd parte din ținutul Hotin și fiind atestat pentru prima dată în 1602 cu statut de slobozie, adică așezare rurală locuitorii căreea au fost eliberați pentru trei ani de impozite. Satul sărăcise din cauza impozitelor mari și exodului populației, astfel încît domnul acorda această înlesnire localnicilor pentru ca localitatea să se refacă. În 1656 Vertiporohul mai apare menționat printre moșiile întărite lui Ghica, fost mare vornic. Mai tîrziu satul își schimbă denumirea în Paladea.


Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load