COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Onești – un sat din nordul Moldovei

Descoperă Moldova: Onești – un sat din nordul Moldovei

Oneşti este un sat din cadrul comunei Zăbriceni, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț și la 9 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1196 de oameni.

După cum scrie portalul moldovenii.md, prima atestare documentară a satului Onești din ținutul Hotin datează din 7 martie 1528. La acea dată domnitorul Petru Rareș dăruia lui Toader logofăt cîteva sate, printre care și Onești. În cele din urmă satul a ajuns să fie domnesc, după ce a fost dăruit de Marica, fata lui Hîncu paharnic, lui Bogdan voievod.

Satul Onești s-a mai numit și Purceleni, denumire sub care apare în documentul din anul 1632, cînd copiii lui Simion Jora își împărțeau moșiile, printre care se numărau Mîndăcăuți, Costești, Zubriceni, Purceleni și Zăvedeni.


În 1936 s-a revenit la denumirea Onești. În perioada sovietică la Onești se afla o brigadă de cîmp și o fermă de lapte ale gospodăriei colective ”Miciurin” cu sediul în satul Zăbriceni. În sat activa școala de opt ani, clubul cu instalație de cinematograf, biblioteca, punctul medical, creșă, magazine.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load