COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Mănăstirea Cușelăuca

Descoperă Moldova: Mănăstirea Cușelăuca

În satul Cușelăuca (raionul Șoldănești) se află Mănăstirea de maici „Cuşelăuca” fondată în anul 1786, pe o pantă, lîngă rîulețul Ciorna. A fost întemeiată de Maria Tocanos din satul Cotiujeni, călugărită cu numele Mitrodora.

După cum scrie portalul moldovenii.md, din partea de est, mănăstirea este deschisă, iar din celelalte părţi înconjurată de păduri. Mănăstirea are două biserici – cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Cuşelăuca a fost zidită în 1841. Monumentul a avut drept ctitori pe arhimandritul Nicandru, confesor la Casa Arhierească din Chișinău, şi pe sora acestuia, schimonahia Irina, care, în anul 1841 fusese egumenă a mănăstirii. În arhitectura bisericii se simte influenţa neoclasicismului rus.


În perioada interbelică biserica a cunoscut o perioadă de înflorire. În anul 1960, locașul a dost închis de autorități. Multe călugărițe au rămas aici ca angajate ale colhozului înființat pe teritoriul mănăstirii. În stăreţie şi adăpostul mănăstirii a fost spital pentru cei care sufereau de boli pulmonare. Biserica de vară a fost transformată în club, mai apoi devine depozit pentru cărbuni, iar în cea de iarnă “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din 1968 pînă în 1970, gospodăria agricolă din localitate a deschis o crescătorie de păsări. Ruinată, mănăstirea a fost reînființată în anul 1988, iar în 1989 se resfințește biserica Adormirii Maicii Domnului. În anul 1992 a fost din nou sfințită și biserica de iarnă, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

În mănăstire se află sfintele moaște făcătoare de minuni ale călugăriței Agafia Maranciuc, trecută la cele veșnice în anul 1873. Deși paralizată, ea a vindecat încă din timpul vieții, foarte mulți oameni. Creştinii vin la mormîntul maicii Agafia pentru a se ruga de sănătate şi pentru a lua apă vindecătoare de la fîntîna suferindei maici. Tot aici se află o minunată icoană, numită a "Maicii Domnului de la Moldova", pictată în 1895 în mănăstirea „Sfîntul Pantelimon” de la Muntele Athos.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Cuşelăuca este un monument de importanţă naţională.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load