COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Lacul de acumulare de la Dubăsari - cel mai mare din Moldova

Descoperă Moldova: Lacul de acumulare de la Dubăsari - cel mai mare din Moldova

Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova şi a fost creat cînd s-a construit barajului hidrocentralei de lîngă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955.

După cum scrie portalul moldovenii.md, lungimea totală a lacului de acumulare e de 128 km – de la oraşul Camenca pînă la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m, adîncimea medie − 7,2 m, cea mai mare adîncime − 19 m. Pe ţărmul lacului de acumulare se află 3 oraşe – Rîbniţa, Rezina, Dubăsari. Pe coasta golfului Goieni, care este o ramificaţie a lacului de acumulare se află rezervaţia naturală Iagorlîc cu o floră şi o faună unică.

Hidrocentrala de la Dubăsari e prima în Moldova, darea în exploatare a celor 4 turbine cu capacitatea totală de 48 de mii de Kw a avut loc în anul 1955. Lungimea barajului de beton a hidrocentralei e de 133 m, barajul din pămînt din partea dreaptă are 139 m, iar cel aluvial are 257 m, iar stăvilarul malului stîng – 354 m.


Cea mai mare lăţime lacul de acumulare o atinge în preajma oraşului Dubăsari şi în susul apei pînă la Molovata Nouă şi Molovata, unde Nistrul are un meandru cu forma unui zigzag, locul fiind foarte pitoresc. Tot acest teritoriu este foarte frumos în orice perioadă a anului. Pe ambele maluri ale lacului de acumulare se află numeroase case de odihnă. Apa acestei „mări create cu mîinile omului” este foarte curată, în special, în partea cu o lăţime considerabilă. Malurile abrupte, stîncoase ale lacului de acumulare sînt foarte pitoreşti, mai ales lîngă satele Holercani, Molovata, Cocieri, chiar şi satele însele coboară lin la vale pînă la apă.Aici e raiul adevărat pentru turiştii, care vin în sezon din toate colţurile republicii. La fel de pitoresc este lacul de acumulare şi vizavi de oraşele Rezina şi Rîbniţa.

E frumos aici nu numai în sezonul de primăvară-vară. Într-o zi senină de iarnă aceste locuri sînt la fel de atrăgătoare. Teritoriul de lîngă oraşul Dubăsari, cu forma unei cupe face ca în oraş să se simtă o atmosferă mai caldă, decît pe pante, uimeşte şi puritatea aerului şi liniştea care domneşte aici. Pădurile care cresc pe pante oferă peisajului un farmec în plus.

Puteți admira fotografiile unice în secțiunea specială de pe site-ul moldovenii.md.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load