COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Izvoarele unice satului Plop

Descoperă Moldova: Izvoarele unice satului Plop

La nordul raionului Dondușeni, în valea rîului Cubolta, se întinde un sat vechi moldovenesc ‒ Plop. Acesta este situat pe un deal, iar în partea lui de jos, la marginea satului, curge rîul Cubolta, care izvorăşte în raionul Ocnița, în apropiere de satul Lipnic.

Satul nu este foarte mare, are aproximativ 1500 de locuitori, dintre care majoritatea o constituie moldovenii (96%). Este un sat liniștit și confortabil, un pic pustiit, ca multe alte sate din Moldova.

După cum scrie portalul moldovenii.md, satul Plop este renumit pentru izvoarele sale, care din cele mai străvechi timpuri izvorăsc de la poalele unei pante mari și abrupte formate din calcaruri sarmatice în imediata vecinătate a rîului Cubolta, pe care îl alimentează cu apă.


Potrivit diverselor publicații, se știe că aici existau circa 50 de Izvoare, situate de-a lungul coastei, care are cîteva sute de metri. Însă, din cauza neglijenței, înnămolirii, alunecărilor, survenite în urma ploilor în cea mai mare parte au rămas fără apă și s-au ascuns sub pămînt, fără a-şi croi drum spre suprafață.

Toate astea în ciuda faptului, că izvoarele de la Plop sînt monumente ale naturii şi se află sub ocrotirea statului. Statul nostru însă are altele de rezolvat şi nu-i arde de monumentele noastre, astfel aceste izvoare cunoscute, cu apă gustoasă și curată, lucru care este, în general, destul de rar în Republica Moldova aşa şi ar fi rămas în paragină.

Dar în satul Plop sînt oameni, cărora nu le-a fost indiferentă soarta renumitelor izvoare. Astfel la mijlocul anilor ’10 ai secolului XXI deja, aceste persoane au început să restabilească tot cu ce se mîndrea satul veacuri la rînd.

În ultimii cîţiva ani au fost curăţate 18 izvoare, cea mai mare parte dintre ele au fost amenajate cu o zidărie de calcar, iar deasupra celor mai mari au fost construite pavilioane de piatră frumoase cu acoperiș de ţiglă roșie. În același timp se desfăşurau şi lucrările de amenajare a teritoriului înconjurător, căci s-a decis să fie organizată o zonă de agrement pentru săteni și turiști aici. O parte a izvoarelor a fost redirecţionată către un singur colector, din care apa ajunge în clădirea Fabricii, la linia de turnare, apoi este îmbuteliată și este etichetată "Aqua-Plop".

Puteți admira fotografiile unice în secțiunea specială de pe site-ul moldovenii.md.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load