Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Descoperă Moldova: Întilnirea Răutului cu Nistrul

27 iul. 2020,, 07:00   Societate
2852 0

Rîul Răut este afluentul de dreapta al rîului Nistru.

Caracteristici: Lungimea 286 km
Suprafaţa bazinului 7 760 km²
Lăţimea medie a albiei − 30 m.
Lăţimea medie a albiei rîului − 7 km.
Consumul mediu de apă – de la 8 pînă la 15 m³/с.
Delta Nistrului

După cum scrie portalul moldovenii.md, Răutul îşi are începutul în apropierea satului Rediu-Mare, raionul Donduşeni, curge în direcţia sud-estică, îşi schimbă de 2 ori direcţia cursului apei (lîngă Bălţi şi Floreşti) şi se varsă în rîul Nistru, lîngă satul Ustie, raionul Dubăsari. Albia rîului atinge lăţimea de 3 km la Bălţi şi pînă la 9 km lîngă oraşul Orhei. Pe Răut sînt multe plavii, în mare parte uscate. Între localităţile Floreşti şi Căzăneşti Răutul trece printre stîncile de calcar, formînd, văgăuni adînci şi înguste.

Afluienţii principali: de dreapta − Copcianca, Răuţel, Soloneţ, Uligaci, Ciulucul Mare, Vatici, Ivancea, Rîţca; de stînga − Cubolta, Căinar, Camenca, Dobruşa, Sagala, Ivanos, Draghinici.

Răutul este unul dintre rîurile străvechi ale Moldovei, alături de Nistru şi Prut şi al treilea ca dimensiuni, dar spre deosebire de cele numite, el curge numai pe teritoriul Moldovei. În acest articol vorbim de întîlnirea Răutului cu Nistrului, în care Răutul se revarsă nu departe de satul Ustie a raionului Dubăsari.


Răutul curge chiar prin sat, printre malurile abrupte argiloase, scăldîndu-le, ceea ce le oferă o culoare caracteristică – galben-maronie, acest lucru se observă în deosebi în locul revărsării în apele limpezi şi curate ale Nistrului a apelor maronii ale Răutului. Pe porţiunea dată Răutul este destul de lat, curge încet şi lin, iar ultimii 1,5-2 km curge practic paralel cu Nistrul şi se revarsă în el sub un unghi foarte ascuţit, formînd un promontoriu ascuţit în locul unde se unesc.

Albia Nistrului aici este la fel foarte largă, iar cursul apei e lin. Pe cursul superior al Nistrului la aproximativ 3-4 km se află barajul hidrocentralei de la Dubăsari. Mai sus de care se întide lacul de acumulare de la Dubăsari.

Locurile din preajma atît a Răutului, a Nistrul, cît şi a lacului de acumulare de la Dubăsari sînt foarte pitoreşti şi atrag o mulţime de turişti, dar şi oameni care se odihnesc în sezonul de primăvară-vară. Iarna aceste locuri sînt foarte frumoase, pline de un farmec molcom.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?