COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Glodeni – vatră de istorie

Descoperă Moldova: Glodeni – vatră de istorie

Zona în care este amplasat oraşul Glodeni a fost populată de oameni din timpuri îndepărtate. La sud de locația actuală a oraşului arheologii au descoperit o vatră a unei aşezări umane din epoca eneolitică.

Locuitorii acesteia se ocupau cu agricultura, confecționau unelte din piatră, din oase de animale şi din lemn, se îndeletniceau cu olăritul. Vasele de ceramică confecționate de aceştia erau înfrumusețate cu diferite ornamente. În urma investigațiilor arheologice au fost descoperite rămăşițele caselor din lemn unse cu lut. La extremitatea de sud-vest a oraşului Glodeni a fost descoperită o vatră de sat din epoca romană tîrzie cu casele din nuiele unse cu lut. Această aşezare umană a existat pînă la năvălirea migratorilor la sfîrşitul secolului al IV-lea.

După cum scrie portalul moldovenii.md, nu se cunoaşte data exactă a întemeierii Glodenilor, însă prima atestare documentară a localității datează din anul 1673. După un secol, la 1762, Glodenii erau în proprietatea mănăstirii Cetățuia. În anul 1812 o parte a moşiei Glodeni trece în posesia lui Manolache Andrieş, iar către 1817 acesta stăpîneşte deja trei părți din cele patru ale satului Glodeni. În anul 1859 la Glodeni sînt 79 de case cu 430 de locuitori, dintre care 234 de bărbaţi şi 196 de femei. Către anul 1870 satul are 83 de case cu 393 de locuitori, care au în proprietate 52 de cai, 208 vite cornute mari şi 217 oi. Satul avea 3 mori de apă, o moară cu aburi, una de vînt. În anul 1788 la Glodeni este sfințită biserica din lemn, iar în 1861 îşi deschide uşile şcoala bisericească parohială. În anul 1893 este construită o biserică nouă, care în 1905 e reparată prin străduinţa preotului Gheorghe Gheorghian.


Conform Dicționarului statistic al Basarabiei, în anul 1923 Glodeni este sat în județul Bălți cu 288 de gospodării şi 2703 locuitori. În anul 1940 autoritățile sovietice înregistrează la Glodeni 3960 de locuitori. În anul 1967 Glodeni capătă statutul de orăşel, avînd 6803 locuitori. Localitatea creşte şi se dezvoltă potențialul ei industrial, fiind deschisă fabrica specializată în producerea uleiurilor eterice (ulei de levănțică, trandafir, salvie şi mentă). La Glodeni încep să funcționeze fabrica de conserve, fabrica de zahăr, gospodăria silvică de stat, baza de transporturi auto, coloana mecanizată de construcție, etc. În anul 1985 oraşul Glodeni s-a înfrăţit cu oraşul Şorgorod din Ucraina, iar în 1990 cu oraşul Botoşani din România, cu care menţine relaţii culturale. Glodeni este centrul administrativ al raionului Glodeni cu o populație de peste 11 000 locuitori. În prezent, oraşul Glodeni participă la activitățile din cadrul programului euroregiunii„Prutul superior”.


Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load