COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Defileul Volodeni – o minune a naturii

 Descoperă Moldova: Defileul Volodeni – o minune a naturii

Defileul Volodeni se întinde deasupra văii rîului Racovăţ şi se află la distanţa de aproximativ 1,5 km de Ocolul Silvic „La Castel”.

Aici este confluenţa rîului Racovăţ cu rîuleţul Bogda, și anume de la confluența acestor rîuri începe defileul propriu-zis. Respectiv, este situat între defileurile „La Castel” și cele din apropierea satelor Buzdugeni și Brînzeni, despre care v-am povestit deja.

După cum scrie portalul moldovenii.md, defileul este relativ mic și nu foarte adînc ‒ lungimea lui nu depăşeşte 1 km, iar înălţimea pantelor e de 60-65 m deasupra văii rîului Racovăţ. Versantul stîng, de la începutul defileului are practic o poziţie verticală și este acoperit cu o pădure deasă, predominant, de stejar. Partea de jos a pantei este golită, tocită de apele rîului, aici ies la suprafaţă, devenind proeminente calcarurile sarmatice exterioare, iar prin ele străbat apele de izvor, care alimentează cu apă rîul Racovăţ. Versantul drept este presărat cu numeroşi bolovani pitorești și arbuști mici, iar la începutul defileului și cu o pădure. Versantul stîng al văii este cu aproximativ 5 m mai înalt decît cel drept.


Trebuie să vă spunem că, după confluența cu rîuleţul Bogda, rîul Racovăţ aproape că îşi dublează debitul, atingînd pe alocuri o lățime de 7-10 metri. Totodată adîncimea apei nu depăşeşte nicăieri 1 m, în partea ce mai îndepărtată a defileului, mai aproape de ieșirea din el, toată albia rîului este presărată de resturile stîncilor, care se desprind de pe pante.

Malul drept al rîului este mai înalt decît stîngul, iar de-a lungul acestuia şerpuieşte o cărăruie pitorească, chiar la poalele pantei stîncoase, și anume de aici vederea spre rîu și versantul stîng al văii este deosebit de impresionantă. Deasupra defileului, pe ambele părți ale acestuia se întind păduri de gorun aproape neexplorate, care ajung pînă la Volodeni, Bleşteni și Gordinești.

Învelişul de iarbă este foarte bogat în defileu, aici se întîlnesc o mulțime de specii de flori de rîu și de luncă, care cresc atît în adîncul văii rîului, cît şi pe pante. Natura defileului este aproape neatinsă de om, ceea ce nu poate fi spus despre pantele Racovăţului şi Bogdei în apropiere de intrarea în defileu. Aici am văzut o mulțime de încercări de explorare în plină grosime a lanţului de toltre, inclusiv pe teritoriul Ocolului Silvic „La Castel”.

Astfel, Defileul Volodeni este unul din cele patru monumente ale naturii similare aflate de-a lungul cursului rîului Racovăţ, iar dacă luăm în consideraţie şi cele 3 defileuri de sus de rîul Draghiște: Trinca, Feteşti, Burlăneşti, atunci în cele din urmă se formează un complex natural cu totul unic al raionului Edineț.

Edinet_110613_004.jpg" style="width: 540px; height: 362px;" />

Combinația impresionantă a celor mai înalte dintre toate toltrele din preajma Prutului, a pădurilor-rezervaţii, a rîurilor pitorești cu o vegetaţie uimitor de bogată și pe alocuri unică, creează aici un ansamblu peisagistic natural de landşaft demn de a deveni parc național. Odată ce vizitezi aceste locuri, nu te mai poţi abţine să nu te întorci aici iar și iar.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load