X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Descoperă Moldova: Defileul Buzdugeni – o comoară turistică

19 iul. 2020,, 08:30   Societate
3060 0

La distanţa de 224 km de Chișinău şi la 22 km de centrul raional Edineţ se află satul Buzdugeni, care face parte din comuna Burlăneşti. Satul se întinde pe malul rîului Racovăţ, afluent al Prutului.

După cum scrie portalul moldovenii.md, conform mărturiilor scrise satul a fost fondat în anul 1672. Cu toate acestea, numeroase săpături arheologice efectuate prin aceste locuri demonstrează că cu mult înainte de această dată pe acest loc a fost o aşezare şi există motive să credem, că lîngă locul unde este situat satul a fost un alt sat care a fost fondat în anul 1400. Arheologii îl numesc Buzdugenii Vechi.

Mai mult decît atît − sondajele arheologice ne permit să afirmăm că în una din peşterile versantului drept al Defileului Buzdugeni din apropierea satului s-au păstrat urmele unei aşezări permanente a omului neolitic cu vîrstă de aproximativ 40 de mii de ani.

Conform datelor ultimului recensămînt, satul ocupă 8 km², numără 159 gospodării şi 434 de locuitori. Satul este situat pe vîrful unui deal, la o altitudine de circa 200-250 m deasupra nivelului mării. Are 712 de hectare de teren agrar. În sat este o şcoală primară, punct medical, club. Satul este gazificat.



Un pic mai jos de sat spre rîul Racovăţ se află unul din monumentele naturale ale Moldovei − Defileul Buzdugeni, pe fundul căruia curge rîuleţul Racovăţ, care a săpat în milioane de ani defileul însuşi în masivul de toltre. Aceasta este cel mai adînc defileu din Republica Moldova, adîncimea sa depăşeşte 200 m. Defileul are o lungime de aproximativ 1 km. Deosebit de pitoresc este versantul său drept, pe care cresc arbuşti, ierburi şi flori, toate acestea împreună cu proeminenţele stîncilor multicolore acoperite cu muşchi şi licheni, creează o impresie de neuitat.

Versantul stîng al defileului este supus surpărilor permanente, în rezultatul cărora malurile rîului Racovăţ şi albia sa sînt parcă presărate cu numeroase stane de calcar, care se sfarmă. În cîteva locuri, aceste surpări creează parcă bare şi ca rezultatul de pe pantele defileului se poate auzi cum curge apa, care trece de obstacolele create în calea sa.

În interiorul versantul drept, la circa 10 m de la vîrful său se află faimoasa peşteră neolitică de formă rotundă cu o adîncitură uşoară în partea sa dreaptă. Peştera este păzită de influenţa intemperiilor atmosferice externe, este aproape invizibilă chiar de pe versantul opus al defileului. Peştera este foarte atent săpată în stînca de toltre şi s-a păstrat aproape în întregime. Puteţi ajunge la ea pe o cărăruşă îngustă, şerpuitoare de-a lungul cornişei stîncii. Este ascunsă atît de iscusit, că dacă nu ştiţi despre ea, este aproape imposibil să o găsiţi.



Partea de jos a defileului, adică valea rîului Racovăţ, este aproape lipsită de vegetaţie, cu excepţia a cîtorva grupuri de sălcii, aplecate deasupra rîului. În schimb panta şi vîrful defileului surprind prin bogăţia lumii vegetale. Aici puteţi găsi specii rare de flori, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Împrejurimile defileului sînt, de asemenea, foarte pitoreşti. Rîul Racovăţ este foarte frumos, curgînd prin defileu şerpuieşte asemenea unei panglici argintii în direcţia unui alt defileu cunoscut Defileul din apropierea satului Brînzeni,


Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?