COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Defileul Bechir - monument al naturii din Republica Moldova

Descoperă Moldova: Defileul Bechir - monument al naturii din Republica Moldova

Defileul Bechir este monument al naturii din Republica Moldova și una dintre cele mai curioase atracţii turistice de prin părţile Sorocii.

Oraşul Soroca este situat în adîncul depresiunii şi pe pante, care la rîndul lor coboară spre Nistru. Înălţimea lor este de peste 100 de metri. Dinspre şoseaua Chișinău-Otaci pe această pantă şerpuieşte un drum de serpentină foarte pitoresc, care duce spre oraş. La o distanţă de aproximativ 1,5 km de Soroca ajungem la un pod, situat la extremitatea de sud a Stîncii Bechir, a cărei înălţime variază între 50 şi 60 m.

După cum scrie portalul moldovenii.md, atît stînca, cît şi podul intersectate de un pîrîiaş mic, dar şi defileul care se întinde între panta depresiunii şi stînca sînt numite ‒ Bechir. Acest loc este cunoscut şi pentru că, chiar în partea sa de mijloc se află „chilia călugărului” sau Peştera lui Bechir, săpată în piatră. Conform legendei, care circulă prin partea locului în această peşteră cîteva secole în urmă, trăia un călugăr pustnic.


Duminica dînsul apărea în faţa mulţimii adunate în valea Defileului şi le citea predici. În interiorul celulei sînt cioplite în piatră o masă, o firidă pentru icoană şi candelă şi chiar un beci.

Pantele defileului s-au format din depuneri cretacice, tortoniene şi sarmatice, dar şi din terase, care datează cu epoca glaciară. Lungimea defileului depăşeşte 10 km, lăţimea gurii e de 375 m, iar adîncimea pe alocuri e de circa 100 m. Deosebit de impunător arată rocile cretacice, înălţimea cărora atinge 50 m. Impresionează cozoroacele cretacice, care atîrnă deasupra defileului, măcinate de timp, ploi şi vînturi. Defileul Bechir a fost descris pentru prima oară la începutul secolului al XIX-lea.

Nu toate porţiunile acestui defileu sînt uşor de trecut, căci s-a împădurit puternic pe o parte, iar de-a lungul versantul abrupt de est au crescut arbuşti deşi. Mai mult decît atît aici sînt destul de frecvente surpăturile de piatră, urme ale cărora se găsesc pe fundul defileului la fiecare pas. Tot aici puteţi vedea numeroşi bolovani mari, o parte a cărora este acoperită cu muşchi şi licheni.

În interiorul Defileului este foarte umed şi destul de răcoare, chiar şi în zilele fierbinţi ale verii. Locul este frecventat de localnici şi turişti, iar urme ale acestora pot fi găsite, de asemenea, la fiecare pas. Dar cu cît mai mult avansezi în defileu, cu atît mai puţin întîlneşti urme de om şi vezi doar natură neatinsă, virgină. Le-am recomanda împătimiţilor de natură, care s-au decis să parcurgă acest traseu, să nu plece în călătorie singuri, ci în componenţa unui grup nu foarte mare, în caz că intervin unele circumstanţe neprevăzute

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load