COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Chetroşica Veche – un vechi sat moldovenesc

Descoperă Moldova: Chetroşica Veche – un vechi sat moldovenesc

Prima atestare documentară a satului Chetroşica Veche (cu numele Piatra) datează din 15 iunie 1431.

După cum scrie portalul moldovenii.md, primele așezări umane au apărut pe vatra veche a satului cu circa 4.500 de ani în urmă. Prima atestare a satului se regăseşte în documentul din 15 iunie 1431, prin care Alexandru cel Bun dăruia această moşie vornicului Cupcici, împreună cu alte sate. La acea dată Chetroşica Veche se numea Piatra pe Ciuhur.

În anul 1641, Vasile Lupu a dăruit mănăstirii "Trei Ierarhi" din Iaşi, satul Piatra pe Ciuhur, actualul sat Chetroşica Veche. Domnitorul Grigore Ghica întărea la 31 iunie 1776 proprietatea Mănăstirii "Trei Ierarhi" asupra satelor de peste Prut Piatra pe Ciuhur şi Vasileuţi. În registrul localităţilor din Imperiul Rus, publicat în 1861, sunt trecute Chetroşica Veche şi Chetroşica Nouă cu explicaţia "sate mănăstireşti, au împreună 70 de case, 204 bărbaţi şi 209 femei, fără biserică".


Recensămîntul din 1859 a înregistrat în Chetroşica Veche, 26 de familii (54 de bărbaţi şi 49 de femei), care munceau pe moşia mănăstirii "Trei Ierarhi". Recensămîntul din 1859 a înregistrat în Chetroşica Veche, 26 de familii (54 de bărbaţi şi 49 de femei), care munceau pe moşia mănăstirii "Trei Ierarhi". În 1875 moşia mănăstirii cu cele 34 de familii de ţărani a fost arendată de boierii Arcadii şi Leonid Dolivo-Dobrovolski. În 1880 moşiile satelor Chetroşica Veche şi Chetroşica Nouă trec în posesia complexului monastic de la Sfîntul Munte Athos din Grecia.

În 1904 Chetroşica Veche avea 22 de case, către 1910 numărul acestora a ajuns la 48, în 1923 - 85 de case.

În 1940 autorităţile sovietice au înregistrat în Chetroşica Veche 483 de locuitori. În 1971 Chetroşica Veche număra 741 de locuitori, în 1989 - 912, la 1 iunie 2000 - peste 1000 de locuitori. Deoarece satul se află în subordinea administrativă a oraşului Cupcini, populaţia beneficiază de toate serviciile din zona administrativă, industrială, comercială şi culturală din Cupcini.

În prezent Chetroşica Veche este un sat în componenţa oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 10 km de oraşul Edineţ, la 4 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 192 km de Chișinău. Se află lîngă traseul auto Bălţi-Cernăuţi. Satul Chetroşica Veche în ultimii ani practic s-a contopit cu oraşul Cupcini, fiind despărţit de acesta prin rîul Ciuhur. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 817 oameni, majoritatea moldoveni.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load