COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Basarabeasca – orașul feroviarilor

Descoperă Moldova: Basarabeasca – orașul feroviarilor

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga este situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii pe magistrala Bender-Reni.

Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori.

După cum scrie portalul moldovenii.md, localitatea Basarabeasca a fost întemeiată în anul 1856, prin decizia autorităţilor ruse de a înfiinţa o colonie evreiască. Noua aşezare a fost numită Romanovca, însă coloniştii nu au prins rădăcini în această zonă, părăsind localitatea, astfel încît în 1859 aici trăiau 86 de familii de evrei (263 de bărbaţi şi 249 de femei), avînd în proprietate 1750 desetine de pămînt arabil. Către anul 1897 în Romanovca trăiau 597 de locuitorimei, sătucul nu avea nici şcoală, nici biserică. Prima şcoală cu o singură clasă şi-a deschis uşile în anul 1899.

La începutul secoului al XX-lea aici se deschide un depozit comercial de produse agricole și altul de cherestea. În 1908 este construită prima moară, care a fost dotată cu utilaj adus din Franţa și care funcționează și în prezent.
În anul 1940 populaţia localităţii constituia 2000 de oameni. Odată cu intensificarea traficului feroviar pe magistrala Bender-Reni, crește și localitatea Basarabeasca, care capătă în 1946 statutul de orășel. În 1947 aici este deschisă prima întreprindere industrială cu 42 de muncitori – artelul „Novîi trud” (Munca Nouă). În 1959 această întreprindere este restructurată în Combinatul Industrial Alimentar, iar din 1962 – Combinatul de deservire socială, unde se afla și o secție de textile. Aceasta din urmă devine cu timpul fabrică de covoare (1972).

În 1957 orășelul Romanovca se contopește cu nodul de cale ferată Basarabeasca, îndeplinind pînă în 1959 funcția de centru raional. Basarabeasca devine un nod feroviar important în sud-estul republicii. Populația orăşelului Basarabeasca este angajată la depoul de locomotive și vagoane, la combinatul industrial, fabrica de unt și brânzeturi, stația de reparare a tractoarelor, coloana mecanizată de meliorație.

Astăzi Basarabeasca este un oraș cu un important potențial de dezvoltare.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load