Deputații vor clarifica de ce stema Moldovei a ajuns la gunoi

Deputații vor clarifica de ce stema Moldovei a ajuns la gunoi

Deputații vor clarifica de ce stema de stat a Republicii Moldova care împodobea anterior clădirea Parlamentului s-a pomenit într-o grămadă de moloz de construcție din apropierea clădirii organului legislativ suprem.


De asemenea, ei le-au promis jurnaliștilor NTV Moldova care au investigat cazul să-i ajute să afle de ce acest simbol de stat se află într-un astfel de loc mizerabil și în această stare și cine este vinovat de profanarea lui, transmite Noi.md.


Jurnaliștii de la NTV Moldova au relatat că Stema de Stat a Republicii Moldova, cu urme de rugină și vopsea roșie – cu înălțimea de peste 2 metri – a fost găsită într-o grămadă de moloz de construcție în apropierea garajului Parlamentului.


Prezența unuia dintre principalele simboluri ale statalității țării într-un asemenea loc a stîrnit indignarea cetățenilor, care au trimis un videoclip pe adresa redacției. Jurnaliștii l-au prezentat deputaților moldoveni. La întrebarea „cum de s-a întîmplat ca stema care decora clădirea Parlamentului înainte de aprilie 2009 să ajungă pe stradă?” au răspuns aleșii poporului, reprezentanți ai diferitor partide din organul legislativ suprem.


Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, i-a sfătuit pe jurnaliști să meargă la garajul Parlamentului lîngă care a fost găsită Stema, pentru a afla cine a pus-o acolo.


„Atitudinea mea, ca a oricărei persoane normale, este negativă față de ceea ce s-a întîmplat cu simbolul de stat. Dar dacă acesta este un obiect rupt, atunci nu poate fi expus vederii publice. El trebuie scos. Altceva este că trebuie pus într-un anumit loc, reparat etc.”, a spus el.


La rîndul său, deputatul din fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova Iurie Țap a subliniat că pentru simbolurile de stat deteriorate există o anumită procedură, un fel de rebutare.


„Există proceduri. Dacă stema sau drapelul sînt uzate, ele nu pot fi utilizate. Ele trebuie rebutate, dar nu ținute într-un astfel de haos. Acestea doar sînt simboluri ale statului”, a menționat parlamentarul.


Vicespicherul Valeriu Ghilețchi nu a comentat situația, spunînd că nu a văzut cu ochii săi că stema stă la gunoi, dar a spus că, dacă s-a întîmplat acest lucru, este regretabil.


În același timp, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor, Inna Șupac, a numit revoltător faptul dacă, într-adevăr, un simbol național se tăvălește pe undeva. Potrivit ei, dacă acest lucru s-a întîmplat cu adevărat în apropierea garajului Parlamentului, atunci oficialii responsabili nu pot să nu știe despre acest lucru.


La rîndul său, deputatul din partea Partidului Socialist Vlad Batrîncea a spus că pentru el stema este un monument al loviturii de stat de pe 7 aprilie 2009, cînd două clădiri guvernamentale principale al țării au fost luate cu asalt, distruse, supuse unor acte de vandalism și pînă astăzi nimeni nu a fost pedepsit.


„Absolut nimeni dintre liderii politici care au folosit tineretul și, prin eforturile aceluiași tineret  au ajuns în Parlament – niciunul așa și nu a răspuns în fața legii. Într-un stat civilizat persoanele vinovate de astfel de crime grave împotriva statului ar fi deja găsite. Iar la noi? Acesta este un simbol ilustrativ al așa-numitor schimbări care au venit în Moldova”, a remarcat el.


Deputații care au răspuns la întrebările jurnaliștilor au promis să afle de ce Stema de Stat a Moldovei se află într-un astfel de loc, într-o astfel de stare și cine e vinovat de profanarea simbolului de stat.


Potrivit legislației actuale, profanarea simbolurilor de stat se pedepsește cu amendă de 500 de unități convenționale sau cu închisoare de pînă la 3 ani.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load