Deputații după vizita la Penitenciarul 13: „Ce am văzut depășește orice limită”

Deputații după vizita la Penitenciarul 13: „Ce am văzut depășește orice limită”

Deputații Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică au vorbit despre condițiile inumane din Penitenciarul nr 13 din centrul Chișinăului, după ce l-au vizitat pe Gheorghe Petic.


Potrivit legislatorilor, condițiile sînt de nedescris și actuala guvernare ar trebui să întreprindă măsuri urgente pentru a schimba situația.


Deputata Doina Gherman crede că și la nivel internațional trebuie să se cunoască cît de dezastruoasă este situația din penitenciarele din R. Moldova.


„Sînt pentru prima oară în vizită la acest penitenciar. Dar ce am văzut aici depășește orice limită a imaginabilului. Condițiile sînt extrem de grave, inumane. Ceea ce am văzut aici vom depune foarte mult efort să ajungă și la Consiliul Europei, să cunoască toată lumea ceea ce se întîmplă în R. Moldova. Ne asumăm că drepturile omului nu vor rămîne doar scrise pe hîrtie, dar de acum în colo vor fi respectate. Vom depune tot efortul și toată voința noastră pentru a îmbunătăți condițiile celor deținuți în toate penitenciarele din R. Moldova”, a declarat Doina Ghermnan.


Deputații au precizat că, în prezent, Gheorghe Petic este încarcerat într-o celulă reparată, care are condiții acceptabile, iar anterior a fost ținut în condiții inumane și ar fi fost torturat într-un subsol al clădirii.


„În acest subsol au fost bătuți, presați. Pereții au fost plini de singe. Acolo au fost duși pentru a fi speriați. Aceste retușări s-au făcut în ajun pentru a șterge urmele”, a spus deputatul Octavian Țîcu.


„Condițiile lui Petic s-au înbunătățit practic peste noapte. A fost ținut acolo în subsol să putrezească, iar imediat ce s-a schimbat puterea a fost mutat. Reieșind din vorbele lui Petic el stă acolo unde a stat un oarecare Vanea Pisateli. sînt condiții foarte bune, cu apă, canalizare”, a adăugat și deputatul Mihai Popșoi.


Președintele Comisiei de securitate, Kiril Moțpan, a precizat că deputații nu i-au vizitat pe Vlad Filat și Veaceslav Platon, care se află tot în penitenciarul 13.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load