COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Demidețchi: Critica Președintelui care a mers la Moscova este o adevărată josnicie

Demidețchi: Critica Președintelui care a mers la Moscova este o adevărată josnicie

„Moldova și Rusia vor relua negocierile pe marginea creditului de 200 de milioane de euro”. Declarația a fost făcută de Președintele Moldovei, Igor Dodon, imediat după încheierea vizitei la Moscova, la Parada Victoriei. Rezultatul vizitei lui Igor Dodon la Moscova a fost apreciat special pentru eNews de Valeriu Demidețchi, șef al Reprezentanței TASS în Moldova.

În cadrul negocierilor cu Reprezentantul Special al Președintelui FR pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu RM, Dmitri Kozak, părțile au convenit să prelungească facilitățile pentru exportul de produse moldovenești. Părțile au soluționat și problema eliberării autorizațiilor pentru tranzitul mărfurilor din Moldova în Rusia prin Ucraina.

- Critica Președintelui care a mers la Moscova, la Parada Victoriei, este o adevărată josnicie. Înțeleg de ce este atît de dur criticat de cei care stau la noi pe granturi și alte pomeni din străinătate. Protectorii lor din multe țări europene doresc ca noi să uităm cît mai repede de război. Pentru că multe dintre aceste țări s-au opus lui Hitler cîteva zile și apoi l-au ajutat să atace URSS. Pretinzînd că nu știu nimic despre lagărele de concentrare, unde milioane de oameni, inclusiv femei și copii, au fost otrăviți cu gaze, au ars în cuptoare, medicii SS au pus experimente pe ele. În manualele sovietice se ascundea adevărul că autoritățile României, Ungariei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Croației, Danemarcei, Finlandei și altor țări au trimis sute de mii de soldați împotriva URSS. Și au ars orașe și sate, au ucis milioane de oameni sub sloganurile „noii ordini europene”. În USSR au ajuns captivi mii de polonezi, francezi, austrieci care au luptat de partea lui Hitler. Pentru el au activat fabricile din toate țările europene.


În Europa doar Marea Britanie și URSS nu au cedat în fața fasciștilor. În cei patru ani de război, pe frontul sovietic au fost distruse trei sferturi din forța vie și echipamentul militar al acestui monstru. Și dacă cei din Europa vor să uite acest lucru cît mai repede, atunci noi, dacă vrem să fim respectați, nu avem dreptul la acest lucru. În memoria a milioane de tați și bunici morți. Fratele mai mare al tatălui meu a murit în război, a luptat și socrul care a fost decorat cu medalii, pe care fiul meu le păstrează acum. Pentru familia mea Ziua Victoriei este o zi sfîntă de comemorare, de mîndrie pentru faptele lor, de respect pentru suferința și sărăcia prin care au trecut. Și cei care doresc să sară pe mormintele celor căzuți de dragul intereselor altora vor fi întotdeauna considerați ticăloși.

- Cum credeți, va reuși Moldova să obțină creditul rusesc?

„Faptul că acest credit pentru țara noastră care trece printr-o pandemie și o criza economică dură este absolut necesar nu neagă nici reprezentanții opoziției proeuropene care l-au blocat prin CC, care în ultimii ani a căpătat, din păcate, o imagine proastă. Opozanții nu ascund că condițiile creditului au fost avantajoase. Cu toate acestea, ei au reușit să găsească motive pentru a apela la instanță”.

Demidețchi se întreabă, de ce au făcut-o?

„Cel mai bun răspuns la această întrebare l-a dat deputatul Litvinenco, care invocînd argumentele opoziției în instanță nu s-a putut abține să nu prezinte în discursul său Rusia drept „ocupant”. Deși președintele Judecătoriei Domnica Manole i-a avertizat pe participanți că la ședință nu se discută chestiuni politice, ci doar probleme juridice, deputatul nu a fost corectat de nimeni”.

„Desigur, acest lucru a fost făcut cu scopul de a-l pune pe Președintele Republicii Moldova într-o lumină proastă în fața partenerilor de la Moscova”, s-a arătat convins jurnalistul.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load