COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarație: Protestele sînt acțiuni orchestrate politic

Declarație: Protestele sînt acțiuni orchestrate politic

Prim-ministrul Ion Chicu acuză agricultorii că protestele acestora, sînt orchestrat politic de către membri ai Platformei Demnitate și Adevăr. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei întîlniri cu aceștia la Cahul. Premierul afirmă că aceste proteste sînt ilegale, iar intențiile protestatarilor sînt doar de a cîștiga mai mulți bani de la bugetul de stat. Cei din Platforma DA nu au venit cu o reacție în acest sens.

„La Ștefan-Vodă, Căușeni și Cahul am avut discuții foarte constructive cu agricultorii. Este adevărat că la Ștefan-Vodă și la Căușeni au fost prezenți niște, ei zic că sînt agricultori, dar sînt niște activiști politici ai Platformei DA. Ne-am documentat și nu am văzut niciun constructivism acolo. Niciun argument nu este considerat de ei. 3000-6000 de lei la hectar să le oferim. Este o persoană, care a spus că indiferent că dacă nu ne dați aceste sume, noi ne pornim cu tractoarele. I-am remarcat faptul că prelucrează 1000 de hectare. Anul trecut pe aceste 1000 de hectare a achitat impozite de 360 de mii de lei, iar a primit subvenții de la stat 800 de mii de lei.

Deci, anul acesta deja au primit 300 de mii de lei. Statul vine cu subvenționare pentru tehnică, dar asemenea agricultori, care sînt politicieni, înțeleg că face din conducerea acestui partid, vin să blocheze traseele, vin să aducă incomodități altor cetățeni, atitudinea este aceeași. Acesta este șantaj, bineînțeles că noi nu acceptăm asemenea instrumente. Există căi legale de a protesta. Asta vorbe de fapt despre atenția Platformei DA și a domnului Slusari, care ieri în Parlament vorbea că caută soluții, dar astăzi îndeamnă ortacii să vină la Chișinău, nu este bine. Remarc încă o dată, pentru prima grupă ce a fost posibil, Guvernul a alocat și cu măsuri suplimentare nefinanciare, inclusiv eșalonări de preț și alte măsuri”, a declarat Ion Chicu.


Agricultorii din zona de sud-est și centru a țării au anunțat de luni proteste în șase locații din țară. Aceștia susțin că au epuizat deja toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru plata salariilor angajaților, pentru achitarea impozitelor la buget, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte cheltuieli.

Ieri, zeci de agricultori au ieșit la protest la Cimișlia, cu tot cu tehnica agricolă. Aceștia se plîng pe consecințele dezastruoase ale înghețurile și lipsa precipitațiilor din prima parte a anului 2020 și sînt nemulțumiți de compensațiile propuse de Guvern, despre care susțin că sînt insuficiente.

La sfîrșitul lunii iulie, agricultorii din sudul țării au scos tehnica agricolă și au blocat traseul Chișinău - Căușeni, în semn de protest în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol. Aceștia și cer soluții Guvernului pentru a atenua consecințele calamităților naturale din ultimele luni în agricultură.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load