COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Declarație: 31 de persoane au ajuns la spital cu simptome similare celor de COVID-19

Declarație: 31 de persoane au ajuns la spital cu simptome similare celor de COVID-19

În ultimele 24 de ore, 31 de persoane au ajuns la spital cu simptome similare celor de COVID-19.

La 30 dintre acestea le-au fost preluate probe. Anunțul a fost făcut de șeful statului, Igor Dodon, la finele ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Președintele a specificat că, astăzi, CSS-ul a declarat COVID-19 o problemă de securitate națională, fiind aprobate patru scenarii de gestionare a situației. La fel, Igor Dodon a anunțat că la CSS au fost luate 10 decizii.

Conform sursei citate, chiar astăzi va fi creat un Centru unic de comandă, iar conducerea acestuia va fi asigurată de președinte sau premier. Prima ședință a acestui centru va avea loc astăzi, la ora 16.30. De asemenea, s-a decis ca Ministerul Apărării și cel de Interne să pună la dispoziție spitalele lor și să intervină, dacă va fi cazul.


Conform deciziei CSS, în următoarea perioadă vor fi aplicate măsuri sporite la frontieră, mai cu seamă că România nu permite accesul sau tranzitarea teritoriului său de către persoane străine. Totuși, spune Dodon, „am putea avea un flux major la frontiera cu Ucraina, iar în legătură cu aceasta s-a decis întărirea punctelor de frontieră de la nordul țării”.

Tot la decizia CSS, angajații din sectorul public și privat vor fi chestionați despre locurile vizitate și dacă au intrat în contact cu persoane din zonele de risc, iar instituțiile publice vor fi verificate dacă respectă normele de igienă. De asemenea, se examinează și posibilitatea reducerii cozilor de la poștă, iar pensiile să fie duse acasă persoanelor în etate.

Șeful statului a specificat că nu există riscuri de asigurare a cetățenilor cu produse alimentare. Însă, în eventualitatea că unii afaceriști ar putea să profite de situație, prețurile vor fi monitorizate în permanență.

Igor Dodon a mai specificat că Ministerul Afacerilor Externe este în contact cu ambasadele de peste hotare și verifică situația cetățenilor noștri aflați în zone de risc. Totodată, șeful statului a atenționat asupra faptului că persoanele care vor crea panică ar putea fi sancționate contravențional sau chiar penal. La fel, pot fi sancționați și cei care vor infecta alte persoane sănătoase, după ce au cunoscut că sunt infectați sau că trebuiau să fie în autoizolare timp de minim 14 zile.

La ședința CSS s-a mai decis că instituțiile de stat vor raporta periodic despre acțiunile întreprinse în legătură cu noul coronavirus.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load