COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Decizia motivată în dosarul „grupului Petrenco”, trimisă la rejudecare (DOC)

Decizia motivată în dosarul „grupului Petrenco”, trimisă la rejudecare (DOC)

Curtea Supremă de Justiție a publicat decizia motivată în dosarul „grupului Petrenco”, care pe 11 februarie a fost trimis la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău într-un alt complet de magistrați.

CSJ a stabilit că „instanţele de fond vădit și de apel tendenţios şi pripit s-au expus asupra vinovăţiei inculpaţilor de comiterea infracţiunii de dezordini în masă. Instanțele doar au enumerat probele puse la baza condamnării, dar nu au supus analizei toate probele pe fiecare caz în parte, pentru a fi dovedită vinovăţia persoanelor”, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

La fel, CSJ susține că, neclarificînd toate detaliile, dar ghidîndu-se de opinia procurorului despre vinovăţia inculpaţilor, primele două instanțe au încălcat principiile echităţii procedurii şi le-a lezat inculpaților dreptul la o justiție independentă şi imparţială.


„De fiecare dată cînd se impută o atare infracţiune, circumstanţele factologice urmează să conţină descrierea concretă a modalităţilor normative de realizare a laturii obiective a acesteia. La caz, descrierea acestora în rechizitoriu lipseşte, făcînd ca actul de învinuire să fie lipsit de claritate…Este inacceptabil faptul că instanţa de apel, procedînd de o manieră similară ca şi prima instanţă, nu a acordat o atenţie sporită celor consemnate de inculpaţi pe parcursul instrumentării acestei cauze penale”, se spune în decizia CSJ.

Din document mai aflăm că procurorul și-a retras pretențiile, deși inițial a solicitat agravarea pedepselor în privinţa tuturor inculpaţilor. Acuzarea de stat a făcut ulterior recurs și a cerut individualizarea pedepsei în privinţa inculpaților.

„Procurorul, conducîndu-se de prevederile art. 53; 407; 423 Cod de procedură penală, îşi retrage parţial cerinţele, solicitînd încetarea procedurii de recurs în privinţa inculpaţilor Petrenco Gr., Grigorciuc P., Amerberg M., Roşco Al., Jurat Vl., 53 Buznea O., Druzi A., Ivanciuc S. Totodată, solicitînd admiterea parţială a recursului ordinar înregistrat la 08.05.2019, cu casarea parţială a deciziei Curţii de Apel Chişinău”, citat din decizia motivată a CSJ.

Amintim că „grupul Petrenco” a fost condamnat pentru că, în septembrie 2015, a organizat un protest în fața sediului Procuraturii Generale, care a provocat dezordini în masă. Grupul a fost învinuit că a avut scopul de a destabiliza situația, a aplicat violența şi a opus rezistență reprezentanților autorităților, exprimată prin îmbrîncire şi aplicarea de lovituri cu obiecte pe care le aveau asupra lor, utilizate în calitate de arme.

În martie anul trecut, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe care i-a condamnat pe membrii „grupului Petrenco” la închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de probă de patru ani. Dosarul „grupului Petrenco” a fost catalogat ca fiind unul politic.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load