Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

De ce părinții cu copii în clasa I au dreptul la zi liberă în prima zi de școală

25 aug. 2020,, 20:20   Societate
4351 0

Chiar dacă este pandemie, copiii vor merge la școală, inclusiv în clasa I. Deși aceștia nu vor avea parte de serbări festive dedicate primei zile de școală, părinții au în continuare dreptul la ziua de concediu care le revine, conform convenției colective la nivel național.

Cel puțin așa ne-au spus cei de la ProHR, compania de resurse umane care are în gestiune acest capitol pentru zeci de firme din țară, scrie ea.md.

Ziua de 1 septembrie pentru părinții cu copiii în clasa I

„Părinții care au copii în primul an de școală au dreptul la o zi liberă, de 1 septembrie. Ziua aceasta este conform convenției colective la nivel național nr. 2 din 09.07.2004, art. 11, se oferă 1 zi liberă la începutul anului școlar părinților care au copiii în cl. I și II – la cerere. Cu precizarea că este zi de concediu suplimentar plătit”, ne-au comunicat cei de la ProHR.

Concediile „NU ARD”


„…nici de căldură nici în pandemie! Chiar dacă pandemia a dat peste cap planurile multor angajați precum și a multor companii angajatori, vara este considerată perioada concediilor. Fie gestionezi o companie, ești unul dintre cei responsabili de evidența angajaților sau fie ești angajat, iată ce trebuie să știi despre concedii:

CONCEDIUl PLĂTIT

În cadrul tuturor companiilor trebuie să existe Grafic de concedii anuale, care se aprobă la finele fiecărui an calendaristic pentru anul următor.

  1. Tuturor angajaților li se acordă anual un concediu de odihnă plătit , cu o durată minimă de 28 zile calendaristice, conform art. 113, Codul Muncii al RM.
  2. Concediul se acordă pentru perioada efectiv lucrată de regulă după 6 luni de activitate.
  3. Angajații sînt obligați o dată în an să-și ia concediu de cel puțin 14 zile calendaristice neîntrerupte, restul perioadei rămase de 14 zile poate fi fracționată sau cumulată cu concediul de anul viitor.
  4. Angajații pot beneficia de concediu suplimentar plătit în următoarele situații
    – condiții nocive de muncă + 4 zile,
    – unuia din părinți care au 2 copii și mai mulți cu vîrsta de pînă la 14 ani (sau un copil cu dizabilități) în baza unei cereri scrise + 4 zile
    – salariați din unele ramuri: industrie, transport, construcții – pentru vechime în muncă și munca în schimburi.
    – donatori de sînge – 1 zi următoare după cea în care s-a donat (în baza certificatului eliberat).
    – la nivel de companie pot fi aprobate în Regulamentul Intern și alte opțiuni pentru concediu suplimentar.

Conform Convenției colective(nivel national) nr.2 din 9 iulie 2004, la prezentarea actelor respective, salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:

  • căsătoria salariatului – 3 zile;
  • căsătoria copilului salariatului – 1 zi;
  • naşterea ori înfierea copilului – 1 zi;
  • decesul părinţilor, soţului (soţiei), copilului – 3 zile;
  • decesul rudelor de gradul II – 1 zi;
  • mamelor care au copii în clasele I şi II – 1 zi la începutul anului şcolar;
  • încorporarea în rîndurile Armatei Naţionale a membrului familiei – 1 zi.

5. Angajații sistemului medical, cadrele didactice beneficiază de concedii prelungite în conformitate cu art. 299 din Codul Muncii.

6. Angajații prin cumul beneficiază exact de aceleași condiții la acordarea concediului anual ca și cei angajați de bază, indiferent de numărul de ore incluse în programul de muncă.

ACHITAREA CONCEDIULUI

  1. Indemnizația de concediu se calculează în măsură de 100% pentru zilele calendaristice, iar în calcul se ia salariu mediu pentru ultimile 3 luni activate precedent perioadei concediului.
  2. Pentru unele categorii de angajați, cum ar fi cadrele didactice, indemnizația de concediu se calculează din salariul mediu pentru ultimele 12 luni.
  3. Achitarea indemnizației de concediu se efectuează înainte de începerea concediului sau odată cu achitarea salariului.

CONCEDIUL NEFOLOSIT

  • Concediile nefolosite nu ard, ele se cumulează și angajatul poate beneficia la cerere sau în conformitate cu Graficul de concedii aprobat.
  • Concediile nefolosite nu se compensează cu achitarea acestora, dacă angajatul își urmează activitatea în companie.
  • Concediile nefolosite se achită obligatoriu doar la eliberarea din funcție a angajatului, de aceea este important să nu se cumuleze multe concedii nefolosite.
  • Rechemarea din concediu nu lichidează concediul, zilele nefolosite în urma rechemării urmează a fi acordate angajatului ulterior.

CONCEDIUL NEPLĂTIT

  1. Conform articolului 120, Codul Muncii al RM, angajații la cerere, pot beneficia de concediu neplătit pînă la 120 zile.
  2. Concediu neplătit nu se include în calculul stagiului pentru calcularea concediului plătit.
  3. Pentru perioada oferirii concediului neplătit mai mult de 1 lună, Contractul individual de muncă se suspendă conform art. 77 din Codul Muncii.”

IMPORTANT – sfat de la ProHR

„Dacă concediul a fost planificat peste hotarele țării, la intoarcere, una din măsurile impuse pentru prevenirea răspîndirii COVID-19: angajații sînt plasați în izolare timp de 14 zile calendaristice. Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis o decizie privind autoizolarea cetățenilor reveniți în țară. În documentul emis pe 31 iulie, se arată că „autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”. Deci aceste zile nu sînt clasificate ca carantină și nu se achită. Este o atitudine a fiecărui angajator să vină cu soluții pentru angajații săi de gen: munca la domicilu sau concediu neplătit în perioada acestei autoizolări. Informează angajații și colegii despre aceste aspecte.

Dacă știi că angajații tăi și-au planificat concedii care au fost anulate pe motive de pandemie, ajută-i cu o listă de opțiuni, fie o călătorie locală, vizitarea unor locuri de atracție (vinării, crame, cetate, rezervații peisagistice, mănăstiri, etc), fie un camping sau o pensiune de tip agroturism. Poate ai alte idei deja testate și le sugerezi și lor careva idei de vacanță. Ai grija ca în lipsa unui angajat aflat în concediu să fie organizat procesul de lucru astfel ca cineva să preia responsabilitățile acestuia, iar angajatul să nu fie deranjat în timpul aflării sale în concediu”, menționează Marina Shvidky, director ProHR.

Concediul anual – necesitate firească

„Concediul de odihnă anual nu este doar o cerință garantată de legislația în vigoare. Este o necesitate firească a angajaților, oferirea concediilor plătite aduce posibilitatea de revigorare și relaxare de la ritmul de muncă deseori prea solicitant și stresant. Iar nerespectarea și lipsa acestuia cauzează fenomenul de burn-out și demotivează angajații. Concediul oferit la timp și regulat este un semn de grijă și respect față de angajați, iar asta este un must pentru toate companiile, care își doresc angajați buni și fericiți!”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?