De ce nu „prind rădăcini” noile sărbători laice?

De ce nu „prind rădăcini” noile sărbători laice?

Noile sărbători laice nu „prind rădăcini”, deoarece sînt artificiale și nu unesc oamenii, spre deosebire de sărbătorile religioase tradiționale, care îi unesc pe toți.


Această opinie a fost exprimată de protoiereul Bisericii Sf. Gheorghe Vitali Şinkar, care a fost invitatul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Pahomova-Leviţkaia”, de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.


„Cuvîntul „tradiție” este unul religios. Orice națiune există și trăiește ca popor, atîta timp cît este unită de un singur adevăr. Atîta timp cît noi, ca națiune, știm pentru ce sîntem gata să murim. Avem o tradiție de a muri pentru ceva. Pentru o idee înaltă sau cînd noi, ca națiune integră, știm cum să sărbătorim ceva. Cam de ce oare nu „prin rădăcini” nici un fel de sărbători noi? Ei bine, cum puteți sărbători, de exemplu, Ziua Constituției? Ce să faci în această zi? Stai să citești Constituția?”, a întrebat protoiereul.


El a menționat că, de exemplu, Anul Nou a fost întotdeauna drag sufletului omului sovietic pentru că a fost o sărbătoare nepolitică, singura sărbătoare cu esenţă nepolitică.


„A fost deosebit de plăcut să existe sărbători, cînd nu trebuie să mergeți cu placarde, să prinzi la piept tot felul de fundiţe. Știm cum sînt sărbătorite sărbătorile religioase. Iar sărbătorile laice sînt artificiale. Mai mult decît atît, în cazul în care sărbătorile religioase înseamnă adevărată tradiție de a uni țara, apoi orice sărbătoare politică nouă este ca un fel de „piatră a lui Ghimpu“, care îi divizează pe cetăţeni”, a spus protoiereul Bisericii Sf. Gheorghe Vitali Şinkar.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load