COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce nu a putut fi salvată mama din Ungheni care a născut gemeni

De ce nu a putut fi salvată mama din Ungheni care a născut gemeni

Medicii de la Spitalul Clinic Republican au venit cu explicații privind cauzele morții Elenei, o tînără din Ungheni care a decedat săptămîna trecută, la scurt timp după ce a născut gemeni.

Medicii de la Spitalul Raional Ungheni, unde a avut loc nașterea, au diagnosticat-o cu Sindromul Hellp, o complicație obstetricală, care a provocat declanșarea altor patologii, în opinia acestora, incompatibile cu viața.

Potrivit directorului Spitalului Raional din Ungheni, Elena a ajuns la Spitalul Raional pe 17 octombrie la ora 13 și 35 de minute, întrucît împlinise termenul de 40 de săptămîni de gestație, cu picioarele edemate, iar contracțiile ar fi început în timpul examenului medical, citează Sănătate.info.


„Elena a născut pe data de 18 la 1.00 noaptea. În procesul examinării și observației în dinamică s-a declanșat nașterea. Ea a născut natural. S-a făcut consultație și cu clinicile terțiare și s-a luat decizia ca în niciun caz să nu i se facă cezariană. Comisia ministerială a luat deja toate datele, să vedem decizia și rezultatele expertizei”, a precizat directorul. De asemenea, el a mai adăugat că medicii de la Ungheni ar fi întreprins toate acțiunile care puteau fi făcute la nivelul unui spital raional. Nimic nu ar fi prevestit complicațiile, care au apărut la scurt timp după naștere.

„Nașterea au primit-o doi medici. După ce a născut, a vorbit cu mama ei. Femeia era în stare stabilă. Brusc pe la 2.00 – 2.30 s-a ridicat tensiunea și a fost transferată în secția de reanimare. (...) Pe 18 ea era netransportabilă, iar pe 19, cînd tensiunea s-a normalizat, am transferat-o. După naștere a apărut o complicație severă, Sindromul Hellp, complicație poliorganică cu hemoragie”, a explicat Andrei Alexeev.

Elena a fost transferată, în stare extrem de gravă, la Spitalul Clinic Republican în seara zilei de 19 octombrie. O echipă de specialiști din departamentul de Terapie Intensivă au acționat contra cronometru. Medicii au reușit să o scoată din comă de două ori.

Victor Cojocaru, șeful clinicii ATI din cadrul Spitalului Clinic Republican „T.Moșneaga”, a povestit pentru Sănătate.info că femeia a ajuns în stare critică, cu o mortalitate de peste 95%, iar mulți parametri erau incompatibili cu viața și a fost conectată imediat la aparate de monitorizare a vitalității. „Vreau să spun că am avut un mic succes pînă a doua zi. Pacienta a ieșit din comă, a început să reacționeze. Rezervele de viață erau epuizate, ceea ce a dus la declanșarea celui de-al doilea val de complicații”.

Tot el a precizat că „Elena suferea de Sindrom de Disfuncţie Multiplă de Organe, Sindrom HELLP sever, Sindrom de CID sever, Insuficienţă respiratorie acută, Insuficienţă cardiovasculară acută, Insuficienţă hepatică fulminantă, Insuficienţă renală acută, suspiciune la detresă lipidică a ficatului la gravide, cu necroză hepatică acută, acidoză metabolică critică. Sindrom inflamator general cu evoluţie spre sepsis (rezultatele analizelor prelevate la internare au confirmat sepsisul obstetrical fulminant), sindrom anemic sever, hemoragii multiple externe şi interne”.

El a mai adăugat că ulterior s-a confirmat că organismul ei a fost afectat de sepsis violent iar decesul a fost inevitabil. „Dacă nu ar fi fost adusă aici, decesul ei ar fi survenit în cel mult o oră”. Decesul ar fi putut fi prevenit prin spitalizarea gravidei pînă la naștere în clinica de obstetrică și ginecologie de nivel III, adică nu la Ungheni, ci la Chișinău. Cauza decesului va fi clară numai după expertiza morfopatologică”, a ținut să precizeze șeful clinicii ATI din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Amintim că Elena a murit săptămîna trecută, la scurt timp după ce a născut gemeni. Tînăra avea 24 de ani și o fiică de patru ani acasă. Rudele au acuzat medicii, însă conducerea spitalului afirmă că este vorba despre un caz cu final tragic, pe fonul unor complicații medicale apărute în timpul nașterii.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load