COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce medicii nu recomandă tocurile înalte fetelor pînă la 18 ani

De ce medicii nu recomandă tocurile înalte fetelor pînă la 18 ani

„Dă-mi pantofii potriviţi şi voi cuceri lumea” - după acest motto se ghidează multe femei care fac o adevărată pasiune pentru pantofi. Să recunoaştem, din punct de vedere vizual, cele mai frumoase perechi de pantofi sînt cele cu tocuri înalte, cît mai înalte.

Unele femei chiar adună colecţii de sandale şi pantofi cu toc, însă nu se pot baza cu adevărat decît pe cîteva perechi. Şi totuşi, puţine femei sînt cu întradervăr fericite atunci cînd poartă pantofi cu toc înalte, iar şi mai puţine dintre ele ar putea cuceri lumea, căci au dureri de cap. Şi de spate.

Medicul Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, spune cum pot afecta pantofii cu toc sănătatea.

CSÎD: Ne încălţăm zi de zi cu tocuri înalte. sîntem mai atrăgătoare şi mai înalte. Greşim?

Dr. Tarek Nazer: Atunci cînd femeile se încalţă cu tocuri se schimbă toate punctele de sprijin ale corpului. Călcînd pe partea anterioară a piciorului, adică pe vîrf, o femeie poate să dezvolte bătături, diformităţi ale degetelor, dar şi unghii încarnate, această ultimă problemă fiind cauzată şi de forma pantofilor.


Pentru multe femei, pantofii cu toc sînt bijuterii. Uneori mai cumpără şi pantofi cu un număr mai mic... Ce se poate întîmpla?

Din diverse criterii, de multe ori, femeile aleg fie numărul greşit al perechilor de încălţăminte, fie forma necorespunzătoare a acestora. Dacă pantofii sînt prea înguşti sau mici nu oferă suficient spaţiu pentru mularea corectă a tălpii şi a degetelor.

Ce alte daune mai pot aduce sănătăţii pantofii şi sandalele cu toc înalt?

Cu cît tocurile sînt mai înalte, cu atît glezna este forţată mai mult şi pot apărea fisurile osoase, iar circulaţia sanguină este comprimată.
Mergînd pe partea anterioară a piciorului se distruge şi cartilajul la nivelul genunchiului şi se ajunge la gonartroză.
Se solicită de asemenea muşchii coapselor şi se distruge cartilajul la nivelul şoldurilor (coxartroza).

O altă preferinţă a femeilor sînt balerinii...

Nici balerinii nu sînt neapărat o soluţie. Nefiind înclinaţi, nu oferă niciun fel de suport tălpii, ceea ce forţează nu doar glezna, ci şi genunchii, şoldurile şi spatele.

Cîte ore pe zi putem purta tocuri înalte fără să forţăm inutil coloana sau muşchii picioarelor?

La niverul coloanei apar cele mai multe probleme, tocurile fiind cele care favorizează apariţia scoliozei (curbura laterală, în linie verticală a coloanei vertebrale).
Tocurile acceptate, care nu produc disconfort şi probleme de sănătate ulterioare, sînt de cel mult 5 centimetri.

Şi totuşi tocurile de 5 cm nu sînt chiar sexy...

Cîteva ore la un eveniment important nu este un capăt de ţară pentru tocuri foarte înalte, dar o zi întreagă la birou schimbă datele problemei. Recomand ca doamnele şi domnişoarele să recurgă la o pereche de încălţăminte comodă, de rezervă, care le poate salva în situaţia în care simt că pantofii cu toc le cauzează dureri acute.

Există o vîrstă ideală pentru a purta tocuri din punctul de vedere al unui medic ortoped?

Pînă la vîrsta de 18 ani, tocurile nu sînt indicate absolut deloc.

Purtarea îndelungată a pantofilor cu tocuri înalte poate fi cauză pentru apariţia monturilor?

Este o falsă teorie aceea că monturile apar din cauza purtării unor pantofi eleganţi sau mai înguşti. Încălţămintea cu toc este doar un factor favorizant, dar nu cauza. Monturile reprezintă o diformitate a degetului mare al piciorului numit haluce prin devierea articulaţiei metatarso-falangiene în exterior ajungînd să fie prominent, conferind un aspect inestetic şi dureros.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load