TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

De ce îngălbenesc frunzele toamna?

De ce îngălbenesc frunzele toamna?

Cu toţii ne bucurăm de culorile deosebite pe care le capătă frunzele toamna. Dar ştii de ce nu rămîn ele verzi tot anul şi care e motivul pentru care cad cînd vine frigul?

Frunzele sînt micile fabrici de mîncare ale copacului. Ele transformă căldura, apa şi dioxidul de carbon în glucoză, o substanţă cu care pomul se hrăneşte, iar acest proces se numeşte fotosinteză. Dar, odată cu venirea toamnei, cînd zilele se micşorează şi nu mai este la fel de mult soare, copacii ştiu că trebuie să se pregătească pentru iarnă. Ei intră într-o stare de repaus şi se odihnesc pînă cînd se face cald, aşa că nu mai au nevoie de aceste făbricuţe.

De aceea, culoarea verde dispare treptat şi este înlocuită cu nuanţe de galben, portocaliu, roşu sau maro, după care, încet-încet, frunzele cad.

Fiecare frunză are un strat special, numit de cercetători “zona de extirpare”. Cînd soseşte toamna, celulele din acest strat încep să se umfle, încetinind transportul substanţelor nutritive primite de la trunchi, pînă cînd această zonă este izolată total printr-o linie de demarcaţie, unde frunza se va desprinde de creangă. Un strat protector “vindecă” rana, prevenind evaporarea apei şi împiedicînd intrarea gîndacilor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load