COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce este atît de mare numărul celor infectați în rîndul angajaților sistemului medical

De ce este atît de mare numărul celor infectați în rîndul angajaților sistemului medical

O comisie de specialiști va analiza modul în care sînt respectate măsurile de protecție împotriva coronavirusului de tip nou în spitalele din țară.

Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Șefa de la Sănătate a precizat că cercetarea își propune să descopere unde sînt lacunele și care sînt cauzele potrivit cărora un număr atît de mare de medici se infectează cu COVID-19.

„Nu voi veni cu aprecieri, am cerut să fie efectuată o evaluare din partea specialiștilor. Există un raport care se determină în funcție de numărul populației infectate. Vă asigur că vom veni cu această analiză, deși analizăm subiectul și la Punctul Focal. Clar că în situația respectivă avem și o comisie pentru a evalua sistemul de control al calității vis a vis de măsurile de protecție asigurate în cadrul instituțiilor medicale. Este vorba și de responsabilitatea managerilor, a fondatorilor. Vrem să vedem unde sînt lacunele”, a spus Viorica Dumbrăveanu.


Șefa de la Sănătate este de părere că numărul mare de îmbolnăviri în rîndul lucrătorilor medicali este determinat anume de faptul că au fost efectuate testări masive în rîndul cadrelor medicale:

„Absolut în toate focare, absolut orice adresări din partea medicilor au fost realizate testări. Acest număr mare de îmbolnăvirti este determinat de o depistare pro-activă a medicilor. Cînd avem un caz de COVID-19 într-o instituție medical, se merge pe testarea activă. sînt multe persoane asimptomatice și în acest condiții, în baza testării sînt depistate”.

Totodată, ministra a explicat și care sînt criteriile de testare a persoanelor suspecte la coronavirusul de tip nou.

„Este vorba despre aceeași abordare de la care nu am derogate niciodată. sînt testate toate persoanele care întrunesc criteriile definiției de caz. În ultima perioadă am mers și pe testarea intensă în focare, indiferent dacă vorbim despre instituții medicale, centre de plasament sau comunități. Atunci cînd există focare, este generată și creșterea numărului de teste. Criteriile sînt clare și ne-am condus de ele în această perioadă”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Șefa de la Sănătate a precizat că autoritățile dispun de peste 90 000 de teste care vor fi făcute în funcție de necesitate:

„În ziua de luni adresabilitatea persoanelor este foarte scăzut. Este specificul zilei de luni. Ca și intensitate la moment avem peste 90 000 de teste, avem capacități, putem face teste, dar trebuie să respectăm criteriile determinate și algoritmii”.

AGORA precizează că pînă în prezent 866 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirusul de tip nou.

În ultimele 24 de ore încă 157 de moldoveni au fost testați pozitiv cu COVID-19. În prezent în țara noastră sînt 2560 de cazuri active de infecție cu coronavirusul de tip nou. 103 persoane și-au pierdut viața în lupta cu boala, iar 975 de moldoveni s-au vindecat.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load